Μποϊκοτάζ στη Wolt

[ ARTI news / Ελλάδα / 02.11.21 ]

Ο «47χρονος ντελιβεράς». Οι «αόρατοι» δεν έχουν όνομα ούτε καν μετά το θάνατό τους. Ο «47χρονος ντελιβεράς», αυτό είναι τ’ όνομά του! Οι συνάδελφοί του με τα γαλάζια και τα κόκκινα γιλέκα, διεκδικούν στην πόρτα της εταιρείας (Wolt) τα έξοδα της κηδείας του! Θα έπρεπε μαζί με την αποζημίωση, να ζητούν πίσω και το Πρόσωπό του, το όνομά του, την αξιοπρέπειά του. Θα έπρεπε να ζητούν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, όπως συνέβη με την efood. Ο «47χρονος» δεν είχε κανένα εργασιακό δικαίωμα. Ήταν αναγκασμένος να εργάζεται ως «ελεύθερος επαγγελματίας», ως δήθεν "συνέταιρος", με την ώρα, με την… πίτσα.

Στην «ουμπεροποιημένη» εργασία (από την πλατφόρμα Uber) όλοι οι εργαζόμενοι είναι αυτοαπασχολούμενοι «συνέταιροι»! Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, καμία ασφάλιση, καμία άδεια, κανένα ωράριο. Βασικός στόχος αυτών των αλλαγών είναι η απαλλαγή του κεφαλαίου από το "βάρος" της εργασίας, η οποία θα αγοράζεται ως χρόνος απασχόλησης (ανθρωποώρα!). Έτσι, οι μελλοντικές γενιές θα τροφοδοτούν με "αίμα" τον ψηφιακό Μινώταυρο μέσω της τηλε-εργασίας αλλά και της αναγκαστικής  πολύ-εργασίας. Κάποιος θα είναι εργαζόμενος βάουτσερ(τηλε-εργαζόμενος) το πρωί, αυτοαπασχολούμενος το απόγευμα, περιπατητής σκυλιών το σούρουπο, ντελίβερι το βράδυ. 

Μίλησαν για τον νεαρό, ασυνείδητο θύτη του «47χρονου», για την ηλικία του, τη φυλή, την εθνικότητά του(οι ρατσιστές και οι ακροδεξιοί εστίασαν εκεί), και αποσιώπησαν το πρωτεύον, ότι οι συνθήκες εργασίας των ντελιβεράδων είναι άκρως επικίνδυνες και πως δεν έχουν καμία κάλυψη, ούτε αν τραυματιστούν, ούτε αν σκοτωθούν. Κανείς δεν σκέφτηκε πως θα ζήσουν στο εξής τα δυο παιδιά του θύματος, ο μικρός Χρ. και η Ν..  

Ξεσηκωθήκαμε όταν η efood θέλησε να επιβάλει καθεστώς «συνεργάτη» (free lancer) στους εργαζομένους της. Ένα τεράστιο κίνημα δημιουργήθηκε με όπλο τις «ηλεκτρονικές φρυκτωρίες». Το μποϊκοτάζ στην efood βοήθησε τους εργαζόμενους να οργανωθούν, να αγωνισθούν, να νικήσουν. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στη Volt.

Μποϊκοτάζ στη Wolt, λοιπόν, μέχρι όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων της να γίνουν αορίστου χρόνου.