Λιγότερο από δύο μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του Κατάρ (20 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου) και η κριτική οξύνεται. Προσωπικότητες όπως ο Καντονά αλλά και πολιτικά κόμματα της αριστεράς ζητούν το μποϋκοτάζ της διοργάνωσης.
«Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα για μποϋκοτάζ του πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά» δήλωσε ο εθνικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιέν Ρουσέλ, στις 14 Σεπτεμβρίου στο Franceinfo, «Επειδή το Κατάρ είναι μια χώρα που εξακολουθεί να ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία», «επειδή στα εργοτάξια του Κατάρ σκοτώθηκαν χιλιάδες εργάτες"...
Η Νέα Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) του Ζ-Λ Μελανσόν, επίσης, αντιτίθεται στη διεξαγωγή του Μουντιάλ, για οικολογικούς, κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς λόγους.
Γενικά, οι αριστερές οργανώσεις ζητούν μποϊκοτάζ του Μουντιάλ.
Η La France insoumise σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζει την αγανάκτησή της «για το αφόρητο θέαμα αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου» και επικρίνει την «κακομεταχείριση των μεταναστών εργατών» και τον μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των LGBTQ+.
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργανώθηκε τον Αύγουστο στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, κατήγγειλε ότι "Κάτω από το γκαζόν(κάθε γηπέδου), υπάρχει ένα νεκροταφείο εργατών...".
Κι ενώ η γαλλική αριστερά καλεί σε μποϋκοτάζ του Μουντιάλ, η δεξιά, αν και επικρίνει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές καταχρήσεις του εμιράτου, αρνείται να μην εκπροσωπηθεί η Γαλλία εκεί.
Το Εθνικό Μέτωπο (RN) αμφισβητεί τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι είναι πολύ αργά για μποϋκοτάζ. «Τώρα η απόφαση έχει ληφθεί και νομίζω ότι ο αθλητισμός πρέπει να αποσυνδεθεί από την πολιτική (…) , δεν θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, θετικό να αρνηθώ να πάω», δήλωσε η Μαρί Λεπέν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση (του Μακρόν), που προτιμά να τονίσει το γεγονός ότι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου «αποφασίστηκε πριν από δέκα χρόνια», δηλαδή κατά την θητεία του Νικολά Σαρκοζί. «Είναι πολύπλοκο λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη [του Μουντιάλ] να πεις ξαφνικά: στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να το κάνεις», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο RTL...
Με άλλα λόγια, τα λεφτά είναι πολλά και οι εργάτες θεωρούνται ως οι αναλώσιμοι της ιστορίας! Όσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευαισθησία των δυτικών ενεργοποιείται μόνο όταν αυτά παραβιάζονται σε μη σύμμαχες χώρες...
Πληροφορίες Le Monde, Mary Pouzadoux