Μια Ρουάντα για τους πρόσφυγες-Η ΕΕ ακολουθεί τον Σουνάκ

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 07.03.24 ]

Παρά το γεγονός ότι το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σουνάκ καταψηφίστηκε στη Βουλή των Λόρδων, ο πρωθυπουργός του ΗΒ επιμένει.

Στη Βρετανία ο νόμος για την παράνομη μετανάστευση, όπως κατέστησε σαφές η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ισοδυναμεί με «απαγόρευση ασύλου». Το νομοσχέδιο για την απέλαση στη Ρουάντα (άσυλο και μετανάστευση) ανατρέπει πλήρως την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Ρουάντα δεν είναι μια ασφαλής χώρα για να σταλούν εκεί άτομα που ζητούν άσυλο. 

Παρόλα αυτά, η δεξιά και η ακροδεξιά, από τον δεξιό Σουνάκ ως την ακροδεξιά Μελόνι, ακολουθούν την ίδια αντιμεταναστευτική πολιτική. Η Ρουάντα είναι η χώρα απέλασης των αιτούντων άσυλο από την Βρετανία. Η Αλβανία από την Ιταλία. Τώρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζητάει ανάλογα μέτρα και για το σύνολο των χωρών της ΕΕ. Οι ρατσιστές Όρμπαν, Σαλβίνι, Μελόνι κ.ά. είναι πλέον παντού.  

Οι Τόρις, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους, θεωρούν ότι μόλις απογειωθεί μια πτήση για τη Ρουάντα, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μάγχη. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Όπως σημειώνει ο Ε. Σόλομον στον «Γκάρντιαν»: «Η ιδέα ότι η Ρουάντα θα επιτύχει οποιοδήποτε σοβαρό αποτρεπτικό αποτέλεσμα είναι μια αβάσιμη, ιδεοληπτική θέση. Αντίθετα, θα προκαλέσει περισσότερη ανθρώπινη δυστυχία και θα υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι."

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Συμβούλιο Προσφύγων και οργανώσεις που υποστηρίζουν ανθρώπους που ζητούν άσυλο διαπιστώνουν ότι ο φόβος να σταλούν στη Ρουάντα θα τους οδηγήσει σε πιο επικίνδυνα ταξίδια προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός κατά την άφιξη τους. Αυτό περιλαμβάνει την ενεργή αποφυγή της ακτοφυλακής και των υπηρεσιών διάσωσης αλλά και την προσπάθεια προσέγγισης σε πιο απομακρυσμένες παραλίες. «Οι άνθρωποι λένε ότι δεν θα σταματήσουν να έρχονται γιατί θεωρούν ότι «είναι καλύτερα να πεθάνεις προσπαθώντας παρά να πεθαίνεις χωρίς να προσπαθείς».

Δημιουργείται επίσης μια νέα και πιο μόνιμη εκκρεμότητα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που είναι επιλέξιμα για απομάκρυνση στη Ρουάντα βάσει της νομοθεσίας δεν θα σταλούν εκεί. Οι υπουργοί είπαν ότι η Ρουάντα μπορεί να πάρει μόνο κάποιες εκατοντάδες τον πρώτο χρόνο.

Έτσι, δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο θα βρεθούν σε νομικό κενό – και καθώς θα τους απαγορευτεί να υποβάλουν αίτηση θα χάσουν αναπόφευκτα την επαφή τους με τις αρχές και θα εξαφανιστούν, καθώς δεν θα υπάρχει κίνητρο για να μείνουν σε επαφή εάν δεν βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου. Ακόμη χειρότερα θα «εξαφανιστούν» για να αποφύγουν την απέλαση στη Ρουάντα.

Κάθε πρόσφυγας πλέον θα είναι ένας άνθρωπος «απογυμνωμένος» από πολιτικά δικαιώματα και νομική προστασία, που θα παραπέμπει στον homo saker, τον δούλο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που ο καθένας θα μπορεί να του αφαιρέσει ακόμα και τη ζωή ατιμωρητί…

«Εν τέλει, θα επιλέξουμε να τους δώσουμε μια δίκαιη ακρόαση στο έδαφός μας και να τους συμπεριφερθούμε με την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά που τους αξίζει, ή θα τους αντιμετωπίσουμε ως υπάνθρωπους που θα εξοριστούν σε μια ανασφαλή χώρα» καταλήγει στον Γκάρντιαν ο E. Solomon, επικεφαλής του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

*Σ' αυτό το πλωτό κάτεργο φυλακίζει η κυβέρνηση Σουνάκ τους πρόσφυγες. Και τα ελληνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι καλύτερα.