Λούλα εναντίον Τραμπ και Μπολσονάρου

[ ARTI news / Κόσμος / 10.11.19 ]

Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, που ήταν στη φυλακή από τον Απρίλιο του 2018, αφέθηκε ελεύθερος προχθές χάρη σε μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και χθες εκφώνησε ομιλία μπροστά από το κτίριο του συνδικάτου των μεταλλουργών στο Σάου Μπερνάρντου ντου Κάμπου, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

Ο Λούλα άσκησε δριμύτατη κριτική στον σημερινό πρόεδρο της Βραζιλίας, τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου, αλλά και εναντίον του ομοϊδεάτη του Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική του στη Λατινική Αμερική.

«Ο Έβο Μοράλες εξελέγη (πρόεδρος της Βολιβίας), αλλά η δεξιά (...) δεν θέλει να δεχθεί το αποτέλεσμα», είπε ο Λούλα.

«Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τη Βολιβία, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Χιλής, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Αργεντινής. Πρέπει να παρακαλάμε τον Θεό ο σύντροφος Ντανιέλ (Μαρτίνες) να κερδίσει τις εκλογές στην Ουρουγουάη, να μην επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός εκεί», πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι προς τον λαό της Βενεζουέλας», συνέχισε, επισημαίνοντας πως είναι «φυσιολογικό να κάνουμε κριτική (...) αλλά είναι ο λαός αυτής της χώρας που πρέπει να λύσει τα προβλήματα αυτής της χώρας».

Επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του, ο Λούλα καταφέρθηκε κατόπιν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν κρύβει πως έχει πολιτικές και ιδεολογικές συγγένειες. «Ο Τραμπ να λύσει τα προβλήματα των ΗΠΑ, να μην έρχεται να ταλαιπωρεί τους λατινοαμερικάνους, δεν εκλέχτηκε στο αξίωμα του διαχειριστή όλου του κόσμου!», τόνισε ο ηγέτης της αριστεράς.