Λονδίνο: Δικαίωση προσφύγων και καταδίκη υπουργού

[ ARTI news / Κόσμος / 24.07.23 ]

Η Suella Braverman ενήργησε παράνομα έναντι των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με τους δικαστές

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου παραβίασε τον νόμο μη παράσχοντας βασική υποστήριξη σε αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών και εγκύων γυναικών, αποφάσισε δικαστής.

Η Suella Braverman πρέπει να εισαγάγει αλλαγές που θα ωφελήσουν χιλιάδες αιτούντες άσυλο, αφού οι προσφυγές πέντε προσφύγων για καθυστερήσεις στην παροχή οικονομικής στήριξης και παροχής πληρωμών σε μετρητά σε έγκυες γυναίκες και σε παιδιά κάτω των τριών ετών, έγιναν δεκτές από τους δικαστές.

Στην απόφασή του, ο δικαστής Σουίφτ διαπίστωσε ότι η υπουργός Εσωτερικών παραβίασε τον νόμο παρακρατώντας πληρωμές 3 λιρών την εβδομάδα για να παρέχει υγιεινή τροφή σε παιδιά ηλικίας ενός έως τριών ετών και σε έγκυες γυναίκες.

Ο δικαστής διαπίστωσε επίσης ότι το σύστημα της υπουργού Εσωτερικών ήταν παράνομο λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην επεξεργασία των αιτημάτων για αυτές τις πληρωμές.

Όπως είναι γνωστό, οι αιτούντες άσυλο δεν επιτρέπεται να εργαστούν τον πρώτο χρόνο που εξετάζεται το αίτημά τους και μετά από αυτό επιτρέπεται να εργαστούν μόνο όσοι βρίσκονται στον κατάλογο της κυβέρνησης για τα ελλειμματικά επαγγέλματα. Έτσι, πολλοί αιτούντες άσυλο εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιβίωσή τους...

Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι το φαγητό του ξενοδοχείου διαμονής των προσφύγων ήταν μόνο ζυμαρικά, ρύζι, πατατάκια, πουρές πατάτας και ξηρά σάντουιτς, επομένως οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά δεν είχαν κατάλληλο φαγητό καθώς βασίζονταν αποκλειστικά σε αυτά που παρείχε το ξενοδοχείο. Τα πράγματα γινόταν ακόμα χειρότερα καθώς οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούσαν να παράσχουν τα βασικά στα παιδιά τους λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές στήριξης. Σύμφωνα με τον δικαστή οι συνθήκες που αντιμετώπιζαν αυτές οι ανθρώπινες υπάρξεις «ήταν από πολλές απόψεις άθλιες, ιδιαίτερα για ένα μικρό παιδί που έμεινε πολλές φορές σε πολύ θλιβερές συνθήκες» και ο γονέας του «ταπεινώθηκε ζητιανεύοντας φαγητό»…

Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τους πέντε αιτούντες άσυλο χαιρέτησαν την απόφαση. 

Σύμφωνα με δικηγόρο των προσφύγων «Πολλοί αιτούντες άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και πολλοί άλλοι σαν κι αυτούς, περνούν μήνες και μήνες χωρίς καμία μορφή υποστήριξης και υφίστανται απελπιστικές και φρικτές καταστάσεις.» «Δεν είναι σωστό οι άνθρωποι που ζητούν νόμιμα άσυλο να υφίστανται τέτοια εξευτελιστική μεταχείριση», κατέληξε.

https://www.theguardian.com