Λευτεριά στην Vizguerra και τον Khalil

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 29.03.25 ]

Ακούω τον Παντελή Μπουκάλα να λέει πως «Η τέχνη, ή είναι ελεύθερη, ή δεν υπάρχει». Λόγος αντίστασης στην επιβολή λογοκρισίας, στην αφαίρεση των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.

Την ίδια ώρα διαπιστώνω πως το Facebook «σκεπάζει» τη φωτογραφία του δολοφονημένου μωρού που είναι στα πόδια της επίσης δολοφονημένης Παλαιστίνιας μάνας του στη Γάζα.

Βλέπω στη συνέχεια τη φωτογραφία του Khalil και της Vizguerra καθώς συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ,

και συμπληρώνω πως «χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει ζωή».

Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ «Ένας περίεργος άξονας δημιουργείται… μια ευρύτερη συμμαχία…  ελάχιστα γνωστή: η Διεθνής των Λογοκριτών, όπου απολυταρχικοί, δημοκράτες και γραφειοκράτες συναντώνται.» γράφει o Benoît Bréville στην Le Monde diplomatique.  

Έξι ημέρες μετά τη δεύτερη ορκωμοσία του, ο Τραμπ απαγόρευσε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να διδάσκει στους νεοσύλλεκτους την ιστορία των μαύρων αεροπόρων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τρεις μέρες αργότερα, ενώ ορισμένες λέξεις (όπως ποικιλομορφία, αποκλεισμός, φύλο κ.λπ.) εξαφανίστηκαν από τις κυβερνητικές ιστοσελίδες, ένα διάταγμα στόχευσε τους ξένους φοιτητές που υποστήριξαν τους Παλαιστίνιους, εξισώνοντας την υποστήριξη αυτή με «υποστήριξη στην τζιχάντ»! Έτσι, η αστυνομία του Τραμπ συνέλαβε τον φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια Mahmoud Khalil που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις εναντίον της Γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα.

Πριν λίγες μέρες, η αστυνομία του Τραμπ συνέλαβε και την Μεξικανή μετανάστρια Jeanette Vizguerra, μητέρα τεσσάρων παιδιών, σε ένα κατάστημα Target στην περιοχή του Ντένβερ όπου εργαζόταν. Η Vizguera βρίσκεται στις ΗΠΑ από το 1997 όπου μετανάστευσε για λόγους ασφαλείας. Το "έγκλημα" της ήταν ότι μίλησε για τις σκληρές πραγματικότητες που αντιμετώπισε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, και κυρίως ότι ίδρυσε τρεις οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών. Μάλιστα το 2017, η Vizguerra ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ως μία από τους «100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή»…

Ε, λοιπόν, αυτή η γυναίκα συνελήφθη επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά της, επειδή οργάνωσε τους μετανάστες, δημιούργησε ομάδες αλληλεγγύης και μίλησε για την κακοποίηση και την εκμετάλλευση των μεταναστών.

Το ίδιο και ο φοιτητής M. Khalil. Συνελήφθη επειδή «μίλησε» υπέρ της Παλαιστίνης και εναντίον του γενοκτόνου Νετανιάχου.

Φίμωτρο λοιπόν σε όλους όσοι αντιστέκονται.

Το ίδιο και στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, ένας νόμος που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018, για τον έλεγχο των δικτύων, σύμφωνα με την ένωση Human Rights Watch, δημιουργεί «ένα επικίνδυνο προηγούμενο για κυβερνήσεις που επιδιώκουν να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης απαιτώντας από τις εταιρείες να ιδρύσουν μια κρατική αστυνομία λόγου». Ναι, αστυνομία λόγου! Σε λίγο θα διώκονται όσοι μιλούν για δικαιώματα, όσοι ασκούν κριτική.

 Φαιοί δικτάτορες και πεφωτισμένοι φιλελεύθεροι, φανατικοί θρησκευόμενοι και υπερπλούσιοι παθολογικοί νάρκισσοι οι οποίοι απέκτησαν πρόσφατα, εκτός από έμμεση, και άμεση πολιτική εξουσία, όλοι όσοι κατέχουν μμε και κοινωνικά δίκτυα, όλοι τους χορεύουν στον ίδιο σκοπό: την περιστολή της ελευθερίας και την ποινικοποίηση εκείνων που αντιστέκονται και διεκδικούν δικαιοσύνη και ισότητα.

Γι’ αυτό λέω πως πρέπει να βγούμε στο ΔΡΟΜΟ και μαζί με το αίτημα για Δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών,

να φωνάξουμε πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…

να απαιτήσουμε την απελευθέρωση της Vizguerra και του Khalil.