Κτήνη έβαλαν φωτιά σε Ρομ για πλάκα!

[ ARTI news / Ελλάδα / 03.01.23 ]

Το να βάλεις έναν άνθρωπο, έναν Ρομ με νοητική υστέρηση, στα γόνατα για να σου πει τα κάλαντα και να του βάζεις φωτιά για να κάνεις πλάκα και μάλιστα αυτή την εγκληματική πράξη να την ανεβάζεις «περήφανα» στο διαδίκτυο, είναι απόδειξη μη αναστρέψιμης σήψης. 

Χειρότερο όμως κι από το έγκλημα είναι η προσπάθεια συγκάλυψής του.

Διαβάζοντας την φερόμενη ως κατάθεση του 35χρονου θύματος στην αστυνομία της Πάτρας, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η διατύπωση δεν είναι κάποιου με νοητική υστέρηση, αλλά άλλων.

Ιδού τι φέρεται να είπε το θύμα:

«Τα παιδιά αυτά είναι φίλοι μου. Πηγαίνω συχνά στην αντιπροσωπεία. Κανείς δεν με πρόσβαλε και κάνεις δεν μείωσε την προσωπικότητα μου και την τιμή μου. Μαζευόμαστε συχνά και κάνουμε πλάκες. Το έκανα από μόνος μου και εκείνη την ημέρα είχα πιει λίγο παραπάνω. Η φωτιά δεν ήταν πάνω μου αλλά στο πάτωμα και δεν έχω τραυματιστεί. Μου έδωσαν και χρήματα που είπα τα κάλαντα. Δεν επιθυμώ την ποινική δίωξη κανενός».  

Η Συνομοσπονδία των Τσιγγάνων σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομ, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομ.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ. Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων…».

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε σχόλιό του για το αποτρόπαιο περιστατικό τονίζει ότι "Το ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου Ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων".