Μια ομάδα ερευνητών από το Σαν Ντιέγκο διαπίστωσε ότι οι θηλυκοί Κόνδορες μπορούσαν να γεννήσουν νεοσσούς χωρίς να γονιμοποιηθούν από αρσενικό. Αυτό εγείρει το ερώτημα της συχνότητας αυτού του τύπου ασεξουαλικής αναπαραγωγής στη φύση, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος.
Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ότι οι κόνδορες της Καλιφόρνια μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς σεξουαλική επαφή.
Οι ερευνητές έκαναν αυτή την παρατήρηση μετά από γενετικές δοκιμές που έδειξαν ότι δύο από αυτά τα μεγάλα αρπακτικά που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία «δεν είχαν πατέρα».
Το 1983 είχαν απομείνει μόνο 22 από αυτά τα μεγάλα αρπακτικά. Και σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την επιβίωση του είδους, οι βιολόγοι « μεγάλωσαν προσεκτικά τα πουλιά σε αιχμαλωσία» καταγράφοντας πληροφορίες σχετικά με την αναπαραγωγή τους. Τα ωάρια που γέννησαν τους δύο κόνδορες που γεννήθηκαν χωρίς πατέρα «γονιμοποιήθηκαν χωρίς σπέρμα».
Αυτή η ασεξουαλική αναπαραγωγή, γνωστή ως παρθενογένεση, έχει μελετηθεί και σε άλλα πτηνά, όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα, αλλά και σε φίδια, σαύρες, καρχαρίες.
Κι αυτό γιατί στους ανθρώπους τα θηλυκά έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ τα αρσενικά έχουν ένα Χ και ένα Υ, ενώ στα πτηνά συμβαίνει το αντίστροφο, γράφει η San Diego Union Tribune:
Τα αρσενικά έχουν δύο χρωμοσώματα Ζ ενώ τα θηλυκά έχουν ένα Ζ και ένα W, που σημαίνει ότι ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο έχει ήδη το γενετικό υλικό για να σχηματίσει έναν αρσενικό νεοσσό.
Αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν γνώριζε ότι οι θηλυκοί κόνδορες της Καλιφόρνια θα μπορούσαν να έχουν απογόνους χωρίς τη βοήθεια ενός αρσενικού. Μια ανακάλυψη που εγείρει ερωτήματα «σχετικά με τη συχνότητα αυτού του φαινομένου και τη σημασία του στη φύση», σημειώνει η San Diego Union Tribune.