Α. Παπασπύρου: «Κείμενα για το Πέτα»

[ Κώστας Τραχανάς / Ήπειρος / 02.05.17 ]

Α. Παπασπύρου,

«Κείμενα για το Πέτα»,

Αθήνα 2017, σελ. 274

Συζητάμε ολημερίς για το οικονομικό χρέος, αλλά φαίνεται πως έχουμε λησμονήσει για τα καλά ένα άλλο ΧΡΕΟΣ, πιο σημαντικό, πιο ουσιώδες και πιο καίριο. Το χρέος μας απέναντι στην ιστορική μνήμη αυτού του  τόπου που λέγεται Άρτα, Κομπότι, Πέτα κ.α..  Όλα πια μετριούνται με τη χρηματική τους αξία. Εκποιήσαμε και συνεχίζουμε να εκποιούμε ανερυθρίαστα ό,τι πιο σημαντικό είχαμε, αυτό που ως κόρη οφθαλμού έπρεπε πάση θυσία να διαφυλάξουμε. Τον πολιτισμό μας, την Ιστορία μας  και την Παράδοσή μας! Σεβασμός της παράδοσης, της ενεργού παράδοσης, προϋποθέτει πριν απ΄ όλα κατανόηση και γνώση. Επίγνωση, με άλλα λόγια, της ανεκτίμητης αξίας αυτού που μας έχει παραδοθεί…

 Ένα ταξίδι στο Πέτα είναι  το βιβλίο «Κείμενα για το Πέτα», ένα ταξίδι στην ιστορία του, τον πολιτισμό του, την οικονομία του, την καθημερινότητα  και τα προβλήματά του. Το βιβλίο αυτό είναι ένα πόνημα που κινείται από το χρονικό στη μελέτη και από την καθημερινότητα στην ιστορία. Ο συμπατριώτης μας  Άγγελος Παπασπύρου, εραστής του γενέθλιου τόπου του, μας παραδίδει κείμενα για την ιστορική και κοινωνικοοικονομική πορεία του ιστορικού Πέτα του Νομού Άρτας.

Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται ζητήματα ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, πολιτικά και πολιτισμικά των τελευταίων τριάντα ετών. Ο συγγραφέας αγγίζει πτυχές της ιστορίας της ζωής του Πέτα από το απώτερο παρελθόν μέχρι σήμερα, μελετά την αγροτική οικονομία και τον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό του Πέτα, ανησυχεί και αγωνιά για το μαράζωμα του χωριού του, εντοπίζει τα σημαντικότερα προβλήματα, τα αναλύει και προτείνει λύσεις για την άρση τους.

Τα κυριότερα θέματα του βιβλίου είναι:  Συμβολή στην Ιστορία του Πέτα, Αγροτική Οικονομία και Κοινωνικοοικονομικός Μετασχηματισμός, Γεωργική Παραγωγή, Συλλογικές μορφές διαχείρισης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, Φυσικό και δομημένο περιβάλλον, Από τον πολιτισμό της μικρής μας Πόλης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ανάλυση εκλογικών αναμετρήσεων στο Πέτα, το Πέτα με αριθμούς, Πληθυσμιακά στοιχεία, Εκπαίδευση.

Ένα απαράμιλλο αφηγηματικό τέμπο, από οξύτατες παρατηρήσεις του περιβάλλοντος και ατμοσφαιρικότατες περιγραφές μέσα από τις οποίες αναδύεται μια ολόκληρη κοινωνία, ένας κόσμος ολόκληρος, ο κόσμος του Πέτα, που ωστόσο μοιάζει απολύτως οικείος, έστω κι αν είναι άγνωστος στον αναγνώστη.

Ο Άγγελος Παπασπύρου γεννήθηκε στο Πέτα Άρτας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Δίδαξε επί πολλά χρόνια στο ΤΕΙ-Πειραιά, στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και εργάστηκε σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και σε μεγάλες οικονομικές μονάδες.  Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΤΕΙ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο), και όχι μόνο, με γνωστικό αντικείμενο τη Μικροοικονομία και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά. Διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργυρούπολης, Πρόεδρος της Αδελφότητας των απανταχού Πετανιτών. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Συλλόγου του εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πειραιά. Μετά τη συνταξιοδότησή του μετέχει ως εισηγητής σε Σεμινάρια επιμόρφωσης στελεχών και ελεγκτών Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων.