Καύσωνας: η αρχιτεκτονική της ερήμου προτείνεται ως λύση

[ ARTI news / Κόσμος / 24.07.23 ]

Καθώς οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται όλο και πιο αισθητές, οι αρχιτέκτονες αναζητούν νέες «λύσεις ψύξης» για το νέο περιβάλλον (όχι, δεν το ονομάζουν δυστοπικό). Κάποιοι απ' αυτούς θεωρούν ότι «θα μπορούσαν να βρεθούν απαντήσεις στη Μέση Ανατολή», γράφει η αγγλόφωνη εφημερίδα των Εμιράτων The National.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι εκπομπές αερίων, οι πυρκαγιές, η ερημοποίηση είναι μία πραγματικότητα. Η αλλαγή αυτής της πραγματικότητας είναι μία λύση που όμως κοστίζει καθώς απαιτεί αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου. Γι’ αυτό προωθείται μια δεύτερη λύση που βασίζεται στην προσαρμογή των ανθρώπων στις νέες συνθήκες είτε μέσω των νέων τεχνολογιών «έξυπνα κτήρια», κλιματιστικά κ.ά., είτε με την καταφυγή στην παράδοση και την αραβική αρχιτεκτονική, δηλαδή στην αρχιτεκτονική της ερήμου που έχει διαμορφωθεί μετά από αιώνες ζέστης! Προτείνονται, λοιπόν, κατασκευές όπως αυτές στα κτήρια της Μασραμπίγια, με πύργους ανέμου, με μικρά παράθυρα, αναπνεύσιμα υλικά κ.ά.….

Αυτές οι περιοχές, πριν από την εμφάνιση του κλιματισμού, είχαν αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες και τη σχετική απουσία ανέμου με μία κατάλληλη αρχιτεκτονική.

Ναι, λοιπόν, «Στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, οι πόλεις θερμαίνονται», οι λύσεις αναζητούνται στην έρημο, γιατί έρημος θα γίνουμε σε λίγο… 

Τι, δεν το πιστεύετε;