Κατηγοριοποιώντας ανθρώπους: Στο χιούμορ λέμε ΝΑΙ!

[ Κώστας Κάππας / Ελλάδα / 26.05.23 ]

Οι κοινωνιολόγοι, ψυχίατροι και ψυχολόγοι κατατάσσουν κοινωνικά τους ανθρώπους (ανεξαρτήτως φύλου), σε τέσσερεις βασικές κατηγορίες (υπάρχουν αλληλοκαλύψεις, υποκατηγορίες, εξαιρέσεις, αλλά δεν αναιρούν την ουσία).

Η 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ κοιτάει μόνο τον εαυτούλη της: Βυθίζεται ο Τιτανικός, ο γιός του φοράει σωσίβιο και αυτός του το αρπάζει για να σώσει το τομάρι του.

Η 2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ νοιάζεται μόνο για την στενή οικογένεια: Είναι ναζιστική κατοχή και ο αδελφός του τον παρακαλεί να του δώσει λίγη τροφή να μην πεθάνει από την πείνα η οικογένεια του. Έχει κρυμμένο σακί με ζάχαρη, αλλά του κλαίγεται ότι και η δική του οικογένεια πεινάει και του κλείνει την πόρτα.

Η 3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ όπως μαντεύετε, είναι αυτή όπου νομίζουμε ότι ανήκουμε όλοι: καλοί, συμπαθητικοί, εύσπλαχνοι, φιλικοί, ηθικοί άνθρωποι, νοιαζόμαστε για τον άλλο / ξένο – έχουμε ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ..

Στην 4η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (και ιδιαίτερα ολιγομελή) ανήκουν οι αλτρουιστές…

Ως εδώ, κομίζω γλαύκας εις Αθήνας καθώς είναι αναμενόμενες οι παραπάνω τέσσερεις κατηγορίες. Τραγική όμως είναι η ποσοστιαία κατανομή: Πάνω από το 90% των ανθρώπων ανήκει στην 1η και στην 2η κατηγορία (κάτω από 10% στην 3η και 4η ) και αυτή η πληροφορία τρομάζει....

Συμβουλή:

Θέλετε να επιλέξετε φίλο, σύντροφο, συνεργάτη, συγκάτοικο κατηγορίας 3 και άνω; Σημειώστε ότι το βασικό χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής είναι η αίσθηση του χιούμορ. Όχι του βιτριολικού, κακοπροαίρετου και υποτιμητικού για τον άλλον. Του πηγαίου, καλοπροαίρετου και φιλικού χιούμορ ως παραγωγού ή του γάργαρου και ζεστού γέλιου ως αποδέκτης. Εάν ο άνθρωπος που σας ενδιαφέρει δεν έχει χιούμορ, απομακρυνθείτε αμέσως από αυτόν. Ανήκει σίγουρα στην 1η και 2η κατηγορία. Θυμηθείτε τον Τιτανικό, το σακί με την ζάχαρη και τα μούτρα του Κασιδιάρη, του Μιχαλιολάκου και του φασίστα της γειτονιάς σας!

Παρατήρηση:

Από αυτά τα ποσοστά ίσως είναι πιο κατανοητό γιατί ένας κοινωνικός–πολιτικός σχηματισμός που ευαγγελίζεται τον Σοσιαλισμό, την Αλληλεγγύη, την Μοιρασιά, μπορεί να έχει φαινομενικά πολύ χαμηλή άμεση επιρροή στον πληθυσμό, τεράστιο και επίπονο έργο μπροστά του και προσβλέπει στις επόμενες γενιές…