«Κανένα παιδί σε κράτηση»

[ ARTI news / Ελλάδα / 10.12.19 ]

Επίσκεψη στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας μαζί με μαθητές σχολείων της Αττικής πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας. Αφορμή στάθηκε η σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σκοπός οι μαθητές να συναντήσουν τους ασυνόδευτους ανήλικους που παραμένουν στο κέντρο υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» για να τους εκφράσουν την συμπαράσταση τους. Οι μαθητές έδωσαν στα παιδιά γράμματα συμπαράστασης στα ελληνικά και τα αγγλικά όπως και  χειροποίητα κοσμήματα. Πρόκειται για 82 εφήβους από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και άλλες χώρες.

Πριν εισέλθουν στους χώρους της σχολής της ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα οι μαθητές μαζί με μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας άνοιξαν πανό με το σύνθημα: «Κανένα παιδί σε κράτηση». 

Στην Αμυγδαλέζα βρέθηκε και ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης που δήλωσε το εξής: «Το κατ' ευφημισμόν καθεστώς "προστατευτικής φύλαξης" εξαιτίας της ανεπάρκειας των απαιτούμενων δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, σημαίνει σε απλά ελληνικά "κράτηση", κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στην ουσία τα παιδιά αυτά «παρκάρονται» από την πολιτεία για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα σε κέντρα κράτησης σε τραγικές συνθήκες, με μόνο τους "έγκλημα" το γεγονός ότι είναι ανήλικα.Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πόσες "μαύρες τρύπες" για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν στη χώρα μας. Μόρια, Σάμος, Έβρος, Κως, Αμυγδαλέζα είναι, ενδεικτικά, κάποιες από αυτές.

Πηγή: EfSyn.gr