Και τα ζώα πονούν

[ ARTI news / Ελλάδα / 09.04.22 ]

Η Απελευθέρωση των Ζώων(1975)* του Πίτερ Σίνγκερ, έχει χαρακτηριστεί ως η «Βίβλος» του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων και έχει συμβάλει όσο κανένα άλλο βιβλίο στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος για την απελευθέρωση των ζώων και την αλλαγή των νομοθεσιών που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης τους. Η προσέγγισή του δεν βασίζεται στην έννοια των δικαιωμάτων, της νοημοσύνης, της ικανότητάς τους για ηθική σκέψη, ή κάθε άλλου ανθρώπινου χαρακτηριστικού, αλλά στην ικανότητά τους να νιώθουν πόνο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, ο πόνος των ζώων είναι εντονότερος από εκείνον των ανθρώπων, γιατί ο άνθρωπος μπορεί να ελπίζει ότι το μαρτύριο του δεν θα είναι διαρκές, ενώ το ζώο όχι.

Και ο Μπένθαμ υποστηρίζει την απελευθέρωση των ζώων, γιατί «Το ερώτημα δεν είναι», γράφει, «εάν μπορούν να συλλογισθούν ή εάν μπορούν να μιλήσουν, αλλά εάν μπορούν να υποφέρουν».

 Ο Πίτερ Σίνγκερ υποστηρίζει ότι «Το ηθικό πρόταγμα της ανθρωπότητας σήμερα είναι το να απαλύνουμε τον πόνο, όπου και όταν μπορούμε».

 

* Πίτερ Σίνγκερ, Αυστραλός φιλόσοφος, καθηγητής της Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, γνωστός για το βιβλίο του Animal Liberation (1975)