Ένα αστέρι πεθαίνει. Ο κύκλος δημιουργία-ανάπτυξη-θάνατος ισχύει για τα πάντα. Μια ομάδα αστρονόμων πέτυχε «ένα επιστημονικό και τεχνολογικό επίτευγμα που κόβει την ανάσα» καταφέρνοντας να τραβήξει την πρώτη λεπτομερή εικόνα ενός αστεριού που βρίσκεται έξω από τον γαλαξία μας και το οποίο «πεθαίνει».
Στη φωτογραφία αποτυπώνεται το αστέρι που περιβάλλεται από στεφάνια και τόξα αερίων και σκόνης τα οποία έχουν εκτοξευθεί απ’ αυτό. Η ημερομηνία της διάσημης έκρηξης παραμένει αδύνατο να προσδιοριστεί. Οι New York Times το ονομάζουν «επικείμενη αποκάλυψη», όπου το «επικείμενο» μπορεί να σημαίνει «σε ένα εκατομμύριο χρόνια».
Η διαδικασία «θανάτου» είναι σε εξέλιξη, διαβεβαιώνει ο Jacco van Loon, μέλος της ομάδας του καθηγητή Ohnaka, η εργασία του οποίου δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics.
Ο Loon μελετά το WOH G64 για μια δεκαετία και λέει ότι το αστρικό μεγαθήριο (2.000 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο) «φαίνεται να έχει χάσει τη φωτεινότητα και να έχει γίνει πιο καυτό» τα τελευταία χρόνια. Και προσθέτει πως «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια μεταμόρφωση».
Η τελευταία έκρηξη σουπερνόβα που παρατηρήθηκε από επιστήμονες χρονολογείται από το 1987 και συνέβη επίσης στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου.