Το κίνημα «No Tech For Apartheid» δημιουργήθηκε ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ
Η πώληση, από τους δύο κολοσσούς του Διαδικτύου, του «προγράμματος Nimbus» στο Ισραήλ, έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων σ’ αυτούς, καθώς δεν θέλουν να γίνουν συνένοχοι στην Γενοκτονία των Παλαιστινίων της Γάζας.
Το «έργο Nimbus» προορίζονταν αρχικά για ορισμένα «υπουργεία της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως της υγείας, των μεταφορών και της παιδείας», είπε εκπρόσωπος της κοινοπραξίας στο Time, φροντίζοντας να διευκρινίσει ότι δεν προοριζόταν για στρατιωτική χρήση ή συλλογή πληροφοριών. Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του αμερικανικού εβδομαδιαίου εντύπου, οι τεχνολογίες που παρέχει η Google ως μέρος αυτού του έργου είναι προσβάσιμες από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Σύμφωνα με ένα έγγραφο της 27ης Μαρτίου 2024 που είναι στη διάθεση του περιοδικού, το Ισραήλ και το Google Cloud ενίσχυσαν τη συνεργασία τους και ο ισραηλινός στρατός έχει πλέον τη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας πολλών δεδομένων (κυρίως προσωπικών) ενώ έχει πρόσβαση και σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης της Google.
Η χρήση των τεχνολογιών της Google για στρατιωτικούς σκοπούς παραβιάζει τις αρχές που θέτει η εταιρεία σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Στο καταστατικό της, η Google αναφέρει ξεκάθαρα ότι το έργο της σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη «όπλων ή άλλων τεχνολογιών των οποίων ο κύριος σκοπός ή η εφαρμογή είναι η άμεση πρόκληση ή διευκόλυνση τραυματισμού ανθρώπων».
Από την υπογραφή της σύμβασης το 2021, πολλοί εργαζόμενοι εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τη σύμβαση Nimbus. Μια πρώτη διαμαρτυρία των εργαζομένων της Google και της Amazon δημοσιεύθηκε από τον Guardian τον Οκτώβριο του 2021 για να καταγγείλει το «έργο Nimbus» και την «πώληση επικίνδυνης τεχνολογίας στον στρατό και την ισραηλινή κυβέρνηση» που θα μπορούσε να επιτρέψει «μια μαζική παρακολούθηση Παλαιστινίων και παράνομη συλλογή δεδομένων», ιδίως όσον αφορά την αναγνώριση προσώπου.
Οι διαμαρτυρίες έγιναν πιο έντονες στις 4 Μαρτίου, όταν ένας νεαρός μηχανικός της Google, φορώντας ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «No Tech for Apartheid», διέκοψε ένα συνέδριο για την ισραηλινή τεχνολογία που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη και χρηματοδοτήθηκε από τη Google φωνάζοντας μπροστά στο κοινό: «Είμαι μηχανικός λογισμικού στη Google και αρνούμαι να δημιουργήσουμε τεχνολογία που τροφοδοτεί τη γενοκτονία, το απαρτχάιντ και την επιτήρηση.» Ο 23χρονος έφυγε «σηκωτός» από την αίθουσα του συνεδρίου και τρεις μέρες αργότερα απολύθηκε από την Google.
Σχεδόν χίλιοι εργαζόμενοι που είναι μέλη του κινήματος «No Tech for Apartheid», συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 200 της Google, διαδηλώνουν εδώ και αρκετούς μήνες μπροστά στις εγκαταστάσεις των δύο κολοσσών του Διαδικτύου και απαιτούν τον οριστικό τερματισμό της συνεργασίας τους με το Ισραήλ, σημειώνει το Time.
«Αρνούμαι να κάνω τα στραβά μάτια όταν ο εργοδότης μου τροφοδοτεί την καταστροφή και τον θάνατο. Αρνούμαι να μην πω τίποτα ενώ οι συνάδελφοί μου είναι θύματα αντιποίνων. Αρνούμαι να σιωπήσω.» λένε οι εργαζόμενοι οι οποίοι την Τρίτη 16 Απριλίου, στο περιθώριο πολλών καθιστικών κινητοποιήσεων που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του «No Tech for Apartheid», κατέλαβαν το γραφείο του CEO του Google Cloud, Thomas Kurian, στην Καλιφόρνια.
(Μόλις απολύθηκαν άλλοι 28 εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο κίνημα από την Google)
Πληροφορίες από https://www.rfi.fr/fr/technologies/20240417-no-tech-for-apartheid-chez-google-et-amazon-la-fronde-grandit-contre-un-partenariat-avec-isra%C3%ABl