Την ημέρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει νωρίς νωρίς τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς, δημοσιεύεται η Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το περιβάλλον και τον τουρισμό. Σ’ αυτή καλείται η κυβέρνηση της χώρας να μειώσει τις τεράστιες κατασκευές και να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους και τις παράκτιες περιοχές, εάν θέλει να διατηρήσει μια υγιή τουριστική βιομηχανία σε όλη την ορεινή ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.
Περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2023, 5 εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής αναφέρει η έκθεση, η πρώτη στον τομέα για τον Συνήγορο του Πολίτη από τότε που ιδρύθηκε η Αρχή. Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν στα 21 δισεκατομμύρια το 2024 από 20,5 δισεκατομμύρια πέρυσι.
Στην έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιεί για τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ζητά επείγουσα μεταρρύθμιση.
«Η οικονομία της χώρας μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη διαχείρισής του με βιώσιμο τρόπο», αναφέρει η έκθεση. Η Ελλάδα δεν πρέπει να «εξαντλεί τις δυνατότητές της, σπαταλώντας τις και καθιστώντας τους τουριστικούς μας προορισμούς μη ελκυστικούς διαχρονικά».
Ζήτησε μεγαλύτερη ρύθμιση για τη μείωση των παράκτιων κατασκευών και την επιβράδυνση της υλοτόμησης των δασών που δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες για πλημμύρες. Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη φροντίδα των υδάτινων πόρων ενόψει των «τεράστιων» απαιτήσεων για πόσιμο νερό, πισίνες και υδάτινα πάρκα.
«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας όπου η έλλειψη οράματος και στρατηγικής αναδεικνύεται με ιδιαίτερη ένταση. Η άσκηση μιας ξεκάθαρης τουριστικής διακυβέρνησης είναι τεράστια ανάγκη», αναφέρει η έκθεση.
Πληροφορίες από @Reuters