Ισπανία: Η Αριστερά αντιστέκεται σθεναρά

[ ARTI news / Πολιτική / 24.07.23 ]

Η δεξιά ήρθε πρώτη στην Ισπανία, αλλά δεν σχηματίζει κυβέρνηση ακόμα κι αν συμμαχήσει με το ακροδεξιό Vox(υπερεθνικιστικό, ευρωφοβικό, απορρίπτει την ύπαρξη έμφυλης βίας, επικρίνει τον «κλιματικό φανατισμό», και είναι αντι- LGBT). Αντίθετα ο σοσιαλιστής Σάντσεθ έχει πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση. Όλες οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν παταγωδώς.

«Έκπληξη στη Μαδρίτη», «σε όλη την Ισπανία» και «στην Ευρώπη», σημειώνει η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia. «Η πλειονότητα της ισπανικής κοινωνίας, με την αποφασιστική συμβολή των Καταλανών ψηφοφόρων, είπε όχι στο ωστικό κύμα της ακροδεξιάς, η οποία γίνεται όλο και πιο ισχυρή στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ισπανία έχει σταματήσει το κύμα Meloni, το κύμα Orban, το κύμα Morawiecki, τη συμμαχία της δεξιάς με την ακροδεξιά», αν και δεν έχει «ολοκληρώσει την κατασκευή μιας φόρμουλας για σταθερή διακυβέρνηση» καταλήγει η εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, το δεξιό μπλοκ που αποτελείται από το Λαϊκό Κόμμα και τον ακροδεξιό σχηματισμό Vox πιστώνεται με 169 έδρες, ενώ η πλειοψηφία στη Βουλή απαιτεί 176 έδρες. (Το δεξιό κόμμα προηγείται με 136 έδρες, μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο της κυβέρνησης, Pedro Sanchez, που κέρδισε 122 έδρες).

Όμως για το δεξιό κόμμα, που στόχευε σε 150 έδρες, η πλειοψηφία φαίνεται αδύνατη, ακόμη και σε περίπτωση συμμαχίας με τo ακροδεξιό Vox που πήρε 33 έδρες, μπροστά από το αριστερό κίνημα Sumar, σύμμαχο του Σάντσεθ, το οποίο κέρδισε 31 έδρες.

Επομένως, το δεξιό μπλοκ συγκεντρώνει 169 έδρες, πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, που είναι 176 έδρες. Από την άλλη πλευρά, το αριστερό μπλοκ, το οποίο δυνητικά συγκεντρώνει 154 έδρες, φαίνεται σε καλύτερη θέση για να παραμείνει στην εξουσία, χάρη στην υποστήριξη πολλών μικρών βασκικών και καταλανικών σχηματισμών.

Τα σενάρια

«Είναι μια πραγματική έκπληξη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιστάθηκε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Υπάρχουν δύο σενάρια: διατήρηση του Σάντσεθ στην εξουσία ή νέες εκλογές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Antonio Barroso, αναλυτής της Teneo. Ο Φεϊχό θέλει να κυβερνήσει ως νικητής των εκλογών, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, θα χρειαζόταν την ανοχή (αποχή), κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για την ανάδειξη στη Βουλή, των Σοσιαλιστών, οι οποίοι «δεν θα του τη δώσουν», συνεχίζει ο Μπαρόζο.

Από την πλευρά του ο Σάντσεθ φαίνεται ικανός να συγκεντρώσει 172 βουλευτές, περισσότερους από τον αρχηγό του PP, και επομένως θα μπορούσε να επανέλθει στην εξουσία, υπό την προϋπόθεση ότι το κόμμα του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλος Πουτζντεμόν δεν θα τον καταψηφίσει. Διαφορετικά, η Ισπανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Εάν η αριστερά διατηρήσει την εξουσία, θα διαψεύσει όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι τη Δευτέρα –στην Ισπανία, η διανομή τους απαγορεύεται πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές– και θεωρούσαν σχεδόν βέβαιη τη νίκη της δεξιάς και τη συντριβή της αριστεράς.