Στα 5 χρόνια του ήταν σκλάβος, στα 11 επαναστάτης, στα 12 χρόνια του τον δολοφόνησαν τ’ αφεντικά! Αυτή είναι η ιστορία του Ικμπάλ Μασίχ, του δωδεκάχρονου αγοριού από το Πακιστάν που έγινε το σύμβολο του αγώνα κατά της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας.
Ο Ικμπάλ από την ηλικία των 5 ετών και για 6 χρόνια δούλευε σαν σκλάβος -14 ώρες την ημέρα- στη γραμμή παραγωγής χαλιών στο Πακιστάν. Τα αφεντικά τον έδεναν με αλυσίδες για να μην το σκάσει και του έδιναν ελάχιστη τροφή, ενώ πολλές φορές τον κλείδωναν σε ένα σκοτεινό υπόγειο για τιμωρία. Το 1992, ψηφίστηκε νόμος στο Πακιστάν που καθιστούσε παράνομη την παιδική εργασία. Παρ’ όλα αυτά, τα αφεντικά συνέχιζαν να χρησιμοποιούν χιλιάδες παιδιά ως εργάτες-σκλάβους.
Ο Ικμπάλ μια μέρα το έσκασε από το ταπητουργείο και κατήγγειλε τον εργοδότη του στην αστυνομία. Το αφεντικό όμως δωροδόκησε τους αστυνομικούς και το παιδί επέστρεψε στην κόλασή του. Μερικούς μήνες αργότερα, το έσκασε ξανά. Αυτή τη φορά πήγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας, που τον βοήθησε να κερδίσει την ελευθερία του. Πήγε στο σχολείο και παράλληλα άρχισε να κάνει ομιλίες για τα παιδιά-σκλάβους. Χάρη στους αγώνες του υπολογίζεται ότι 3.000 παιδιά απελευθερώθηκαν από τη σκλαβιά. Αυτό δεν άρεσε τα αφεντικά της βιομηχανίας χαλιών, η οποία είχε υποστεί ισχυρό πλήγμα μετά τις αποκαλύψεις του για την παιδική δουλεία. Έτσι, στις 16 Απριλίου 1995, ο δωδεκάχρονος Μασίχ, ενώ έκανε ποδήλατο μαζί με τους φίλους του, δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Οι δολοφόνοι του δεν συνελήφθησαν ποτέ, αλλά εικάζεται ότι το συμβόλαιο θανάτου του προέρχονταν από τη «μαφία των χαλιών».
Η ιστορία του Ικμπάλ Μασίχ έχει αποτυπωθεί στο βιβλίο «Ικμπάλ, ένα παιδί ενάντια στην παιδική εργασία» που έχει γράψει ο συγγραφέας Φραντσέσκο Ντ’ Αντάμο.
*Θυμίζουμε ότι σε 100.000 περίπου ανέρχονται οι ανήλικοι που απασχολούνται ως πάμφθηνη εργατική δύναμη κυρίως στον Τουρισμό και στην Εστίαση στην Ελλάδα. Φέτος είχαμε αύξηση της παιδικής εργασίας κατά 94%! Σε βιοτεχνία ρούχων στο κέντρο της Αθήνας, στον Σταθμό Λαρίσης, δεκάδες παιδιά με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία εντοπίστηκαν να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες.