ΗΠΑ: ένα τρις δολάρια για την άμυνα το 2023!

[ ARTI news / Κόσμος / 26.07.23 ]

«Η Γερουσία των ΗΠΑ συζητά τώρα έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 886.000.000.000 δολαρίων (σ.σ. δηλαδή κοντά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια!) Αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, σκοπεύω να το καταψηφίσω…» γράφει στο τουίτερ ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

Πρόκειται για έναν κολοσσιαίο προϋπολογισμό για την άμυνα, κατά 10% μεγαλύτερος από το 2022 (769 δισ.).

Να σημειώσουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2023 περιλαμβάνεται και η χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 10 δισ. δολαρίων και νέες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, που έχει σχεδιασθεί να γίνει για την Κίνα ό,τι η Ουκρανία για τη Ρωσία!

Σ' αυτή την κατεύθυνση ασκούνται πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών φιλικών χωρών προς τις ΗΠΑ, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία. 

Πολεμικός χαρακτηρίζεται και ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2023, ενώ η Ιαπωνία άλλαξε το αμυντικό της δόγμα και διπλασίασε τις αμυντικές δαπάνες της, αναπτύσσοντας παράλληλα τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ προκειμένου να αποτρέψει την «άνευ προηγουμένου στρατηγική πρόκληση που εγείρει η Κίνα…».

Οι στρατιωτικές δαπάνες εκτοξεύονται πλέον σε δυσθεώρητα ύψη. Ο πόλεμος προετοιμάζεται.

 Και μένουν κάποιοι (όπως ο Μπέρνι Σάντερς) να φωνάζουν ότι πρέπει να δοθούν χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη, τις θέσεις εργασίας, τη στέγαση και την εκπαίδευση και όχι για όπλα.

Πλην επί ματαίω…