Γιατί ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης, ο Μαρά, δολοφονήθηκε μέσα στη μπανιέρα του; Από μια ματωμένη σελίδα εφημερίδας, που διάβαζε τη στιγμή της δολοφονίας μια ομάδα ισπανικών γενετιστών κατάφερε να αναλύσει το DNA του Μαρά και να μάθει περισσότερα για τη φοβερή δερματική πάθηση από την οποία υπέφερε.
Πέρυσι, λοιπόν, μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας της Βαρκελώνης αναζήτησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας "μια ματωμένη σελίδα εφημερίδας", αναφέρει η El Pais, με την ελπίδα να βρουν την απάντηση σε ένα αίνιγμα που, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, στοιχειώνει τα μυαλά των επιστημόνων εδώ και δεκαετίες: «ποια τρομερή δερματική νόσος ανάγκασε τον επαναστάτη Jacobin Jean-Paul Marat να ζει σε μια χαλαρωτική μπανιέρα, εκεί όπου τον Ιούλιο του 1793 η Σαρλότ Κορντέ τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.
Μετά από ένα χρόνο εργασίας, οι ισπανοί ερευνητές δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα Biorxiv τα αποτελέσματα της γενετικής ανάλυσης του αίματος που βρέθηκε στο αντίγραφο της εφημερίδας L'Ami du peuple, του Φίλου του λαού, την οποία εξέδιδε και όπου έγραφε ο ίδιος ο Μαρά. Την εφημερίδα αυτή διάβαζε την ημέρα του θανάτου του.
Σύμφωνα με τον El Pais , ανακτήθηκαν "περισσότερες από 500 εκατομμύρια αλληλουχίεςDNA", εκ των οποίων τα 72 εκατομμύρια είναι ανθρώπινα, "η πλειονότητα των οποίων ανήκει στον Μαρά". Οι ερευνητές κατάφεραν να ανασυνθέσουν ένα μέρος του γονιδιώματος του Μαρά και επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες του οικογενειακού δένδρου του και την προέλευση των γονέων του. Βρέθηκε ότι ήταν από τη Γαλλία και τη Σαρδηνία.
Ο Μαρά έπασχε από μία "δερματική ασθένεια που ξεκίνησε από τη βουβωνική χώρα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο το σώμα του, προκαλώντας τρομερή φαγούρα και επώδυνα έλκη που κατόρθωνε να ανακουφίζει μόνο σε μια μπανιέρα", εκεί όπου συχνά δούλευε.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα των επιστημόνων της Βαρκελώνης προέρχεται από μη ανθρώπινες ακολουθίες DNA. «Οι ερευνητές βρήκαν DNA από ιούς, βακτήρια και μύκητες στο αίμα του Μαράτ».
"Δεν βρέθηκε ίχνος σύφιλης, λέπρα, ψώρα [...]." Για τους Ισπανούς ερευνητές, η ανάλυση του DNA του Μαρά παραπέμπει στην δερματική νόσο: Malassezia restricta, "που προκαλεί σμηγματορροϊκή δερματίτιδα" ως τη βασική ύποπτη.
Σύμφωνα με ερευνητή που δήλωσή του φιλοξενεί η El Pais, στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης «δεν υπήρχε θεραπεία κατά της μόλυνσης» και «είναι πιθανό ο μύκητας να είχε φτάσει στο αίμα του Μαρά». Αν δεν είχε μαχαιρωθεί από τη Σαρλότ Κορντέ, ο Μαρά θα ήταν πολύ πιθανό να πεθάνει από σηψαιμία «μέσα σε λίγες εβδομάδες».
Πληροφορίες από την El Pais