Αντιμέτωπες με την υπογεννητικότητα και την φυγή των νέων προς τη Δυτική Ευρώπη, είναι πολλές χώρες των Βαλκανίων, που προχωρούν σε απογραφή των πληθυσμών μέσα στο 2021 προκειμένου να μετρήσουν την έκταση της μείωσης του πληθυσμού τους. Η είδηση προέρχεται από το περιοδικό The Economist. Ο πληθυσμός κάθε βαλκανικής χώρας συρρικνώνεται λόγω της μετανάστευσης αλλά και εξαιτίας της χαμηλής γονιμότητας.
Η μετανάστευση των νέων ενθαρρύνεται από την έλλειψη εργασίας σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, αλλά και από την πολιτική διευκόλυνσης λήψης αδειών εργασίας από υπηκόους τρίτων χωρών, όπως συνέβη στη Γερμανία. Το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει πόσοι νέοι έχουν φύγει και πόσοι έχουν παραμείνει στις διάφορες χώρες περιπλέκει το έργο των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Στη Σερβία περίπου 50.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο. Από εκείνους που επιστρέφουν, περίπου 10.000 είναι συνταξιούχοι που έχουν περάσει την επαγγελματική τους ζωή στη Δύση, ενώ τα παιδιά τους επιλέγουν να μην τους ακολουθήσουν πίσω στην πατρίδα.
Ο πληθυσμός της Βουλγαρίας υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 39% ως το 2050 σε σχέση με το 1990, με την περιοχή να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας παγκοσμίως.
Θυμίζουμε ότι πάνω από 300.000 νέοι και νέες υψηλών προσόντων έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.