Η σφαγή των γότθων αρειανιστών χριστιανών από τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο

[ Κώστας Κάππας / Ελλάδα / 13.02.25 ]

Γαϊνάς ( ; - 400 μ.Χ.). Γότθος στρατηγός, που κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Αρκάδιου, κατόρθωσε για ένα διάστημα να αναδειχτεί ο ισχυρότερος άνδρας του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους. Ήταν αρχηγός των Γότθων που είχαν εγκατασταθεί στη Θράκη τις τελευταίες δεκαετίες του 4ου αι. και ήταν υποτελείς στην Ανατολική Αυτοκρατορία.  

Με αφορμή την αποτυχημένη εκστρατεία εναντίον ενός εξεγερμένου ομοφύλου του, του Τριβίγιλδου, είχε πέσει σε δυσμένεια. Ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη, ο πληθυσμός είχε κουραστεί από τις λεηλασίες και τις παρανομίες των γότθων στρατιωτών και είχε αναπτυχθεί ένας έντονος αντιγερμανισμός. 

Το μίσος πολλαπλασιάστηκε, όταν οι “βάρβαροι” και “αιρετικοί” αρειανιστές γότθοι απαίτησαν και έκτισαν την δική τους εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης Χρυσόστομος (ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) είχε οξεία διαμάχη με τον Γαϊνά και αντέδρασε με αυστηρή απαγόρευση των αρειανικών λειτουργιών και ταυτόχρονα …προσέφερε στους καθολικούς Γότθους δική τους εκκλησία, τον Άγιο Παύλο. 

Οι απειλές του Χρυσόστομου για αφορισμό του αδύναμου αυτοκράτορα Αρκάδιου (συνεπικουρούμενος ο Πατριάρχης από την εξουσιαστική σύζυγο του Αρκάδιου, Ευδοξία) και οι προτροπές του στον όχλο της Πόλης με εθνικιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα, για να ξεσηκωθεί ενάντια στους Γότθους, οδήγησε στο αιματοβαμμένο “καυτό καλοκαίρι” του 400 μ.Χ. 

Οι ξεσηκωμένοι εφοδιασμένοι με όπλα από την ίδια την ρωμαϊκή φρουρά, επιτέθηκαν και έσφαξαν χιλιάδες στρατιώτες, τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, στους δρόμους της Πόλης. Ακόμη 7000 άνδρες και τις οικογένειές τους που κατέφυγαν στην γοτθική εκκλησία τους, τους έκαψαν ζωντανούς, αφαιρώντας την στέγη και πετώντας στο εσωτερικό εκατοντάδες φλεγόμενα δοκάρια. 

Ο ίδιος ο Γαϊνάς και μικρό τμήμα του στρατού πρόλαβαν να διαφύγουν, αλλά κατά την διάβαση του Ελλήσποντου, ο Ούννος Ούλδης, μισθωμένος από την κυβέρνηση, έστησε καρτέρι και τους κατέσφαξε. 

Μετά την σφαγή και το ολοκαύτωμα των Γότθων “συν γυναιξί και τέκνοις”, στην Πόλη έγιναν ευχαριστήριες δεήσεις στον Ουρανό και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στο κήρυγμά του, ύμνησε άλλη μία φορά Εκείνον ο οποίος κατευθύνει την ρομφαία ενάντια στους αιρετικούς… 

Βιβλιογραφία 

Aland K., Uber den Glaubenswechsel in der Geschichte des Christentums, De Gruyter Editions, 1961 

Karlheinz Deschner, Christianity's Criminal History, Lulu Press, Inc και Διαδίκτυο, 2018