Η Πείνα ως όπλο κυριαρχίας

[ ARTI news / Κόσμος / 04.08.19 ]

Η Amal Hussain πέθανε σε ηλικία 7 ετών στις 2 Νοεμβρίου 2018. Αυτή η μικρούλα από την Υεμένη βασανίστηκε από την πείνα: η εικόνα της πριν από το θάνατό της είναι αφόρητη. Η μητέρα αυτού του μικρού κοριτσιού, κ. Mariam Ali, δήλωσε: «Η Αμάλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα, ανησυχώ για τα άλλα μου παιδιά. "

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), ένα παιδί κάτω των πέντε ετών πεθαίνει κάθε 11 δευτερόλεπτα στον κόσμο: Αυτό σημαίνει ότι 3 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα! Στην Υεμένη, οι ανθρωπιστικοί δρόμοι που επιτρέπουν την επισιτιστική βοήθεια κόπηκαν από τις δυνάμεις της συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας: Η μικρή Αμάλ Χουσεΐν δεν ωφελήθηκε από αυτή την επισιτιστική βοήθεια. Η Αμάλ κατατάχθηκε στις «παράπλευρες ζημιές»: Σε κάτι δηλαδή αποδεκτό για τις ιμπεριαλιστικές χώρες, που προκαλούν πόλεμο, δυστυχία, καταστροφή στην υπηρεσία του καπιταλιστικού υπερ-κέρδους: ο λιμός είναι ένα όπλο των πολέμων του ιμπεριαλισμού...

Υπάρχουν περισσότεροι από 815 εκατομμύρια άνθρωποι το 2017 που υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό στον κόσμο.38 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2016. 3,1 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο. 25.000 άνθρωποι λιμοκτονούν καθημερινά: 151 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από κακή ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού. 613 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών επηρεάστηκαν από αναιμία: κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

Αλλά και στις ιμπεριαλιστικές χώρες, οι άνθρωποι υποφέρουν από πείνα, επειδή ο διάβολος καταβροχθίζει και τα δικά του παιδιά:

- 3 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες

- 2,7 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο

- 0,8 εκατομμύρια στη Γερμανία

- 0,9 εκατομμύρια στη Γαλλία και 0,6 εκατομμύρια στην Ιταλία

 Οι ιμπεριαλιστικοί θεσμοί έχουν ταξινομήσει την πείνα σε φάσεις βαρύτητας με τον κυνισμό που τις χαρακτηρίζει:

Φάση 1: ελάχιστη. Τα νοικοκυριά είναι σε θέση να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους σε τρόφιμα.

Φάση 2: υπό πίεση. Για τουλάχιστον ένα στα πέντε νοικοκυριά, η κατανάλωση τροφίμων μειώνεται.

Φάση 3: κρίσεις. Τουλάχιστον ένα στα πέντε νοικοκυριά αντιμετωπίζει σημαντικά ελλείμματα τροφίμων με οξύ υποσιτισμό σε υψηλά ή υψηλότερα επίπεδα.

Φάση 4: έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον ένα στα πέντε νοικοκυριά έχει πλήρες έλλειμμα τροφίμων και υπερβολική θνησιμότητα.

Για να "δηλώσει" μια κατάσταση πείνας (φάση 5 ως εκ τούτου), είναι απαραίτητο να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Τουλάχιστον το 20% των νοικοκυριών πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων και να έχουν περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης.

- Ο επιπολασμός του παγκόσμιου υποσιτισμού υπερβαίνει το 30%.

- Το ακαθάριστο ποσοστό θνησιμότητας πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 2 θανάτους ανά 10.000 άτομα την ημέρα.

Πείνα, ένα όπλο κυριαρχίας

Οι ιμπεριαλιστικοί θεσμοί επιτρέπουν έτσι τους σημασιολογικούς χειρισμούς μέσω "κριτηρίων βαρύτητας" και τις διαφοροποιήσεις στον ανθρώπινο πόνο: αυτό το σύστημα "φάσης" είναι ένα εργαλείο αποδυνάμωσης των ιμπεριαλιστικών χωρών. Στην πραγματικότητα, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) στο Παρίσι δήλωσε: "Δεν υπάρχει πείνα στον κόσμο σήμερα. πρέπει να γνωρίζετε ότι η κήρυξη ενός λιμού σε μια χώρα είναι περίπλοκη και γεμάτη με συνέπειες ». Με άλλα λόγια, οι αριθμοί πρέπει να φθάσουν στη "φάση 5", αλλιώς τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα δεν υφίστανται: θα παραμείνουν αποδεκτοί θάνατοι.

Ο ιμπεριαλισμός αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως ένα απλό προϊόν που παράγει κέρδος (μεταβλητό κεφάλαιο) στην καπιταλιστική του λογική. Οι ιμπεριαλιστικές χώρες καταπιέζουν τους ανθρώπους, όπως το βαμπίρ που κλειδώνει το θήραμά του σε ένα κλουβί για να πιπιλίζει το αίμα του όποτε πεινάει. Πράγματι, η βάση της ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού έγκειται στην εξαγωγή κεφαλαίου σε πηγές πρώτων υλών και φθηνής εργασίας. Τα σύνορα των ιμπεριαλιστικών εθνών είναι τώρα πολύ στενά: συνεχίζουν να δημιουργούν έναν κόσμο κατ’ εικόνα τους. Ο ιμπεριαλισμός, είτε καταπραϋντικός είτε πολεμικός, καταπιέζει τους λαούς οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά. Με άλλα λόγια, οι ιμπεριαλιστές μονοπωλούν τις υπερκατασκευές των χωρών του οφειλέτη, οι οποίες έτσι καθίστανται η φυσική επέκτασή τους.

Οι λαοί που καταπιέζονται από τις ιμπεριαλιστικές χώρες παράγουν αγαθά σε άθλιες συνθήκες. Αυτά τα αγαθά στη συνέχεια εξάγονται στις ιμπεριαλιστικές χώρες σε ασυναγώνιστες τιμές. Η αξία του εργατικού δυναμικού στις χώρες αυτές είναι μηδενική και αυτό αντικατοπτρίζεται στις τιμές των εξαγόμενων αγαθών. Τα δυτικά "θύματα της μόδα;» χαίρονται που βρίσκουν τα ρούχα τους σε πολύ προσιτές τιμές. Το ίδιο ισχύει και για το κολτάνιο, το οποίο εξάγεται από τα ορυχεία της Αφρικής και στο οποίο εργάζονται ακόμα και νήπια. Τα κινητά και τα πλέι-στέισιον χρειάζονται το κολτάνιο και έτσι ποτίζονται με τη ματωμένη εργασία των μικρών παιδιών της Αφρικής.

Τα μέσα παραγωγής, αλλά και οι πρώτες ύλες των διαφόρων χωρών, μονοπωλούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οι λαοί αυτών των κυρίαρχων χωρών δεν μπορούν συνεπώς να εργαστούν για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους: παράγουν για τους αποικιστές τους. Οι ιμπεριαλιστικές χώρες μπορούν να βασιστούν στα δουλεμπόρια της μπουρζουαζίας των συμπολιτών (κυβερνήσεις κουκλοθεάτρων στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων) που συμμετέχουν στην καταπίεση των δικών τους λαών.

Οι ιμπεριαλιστικές χώρες αναπτύσσονται άνισα: ορισμένοι αναπτύσσονται ταχύτερα από τους άλλους. Η Ινδία είναι μια καπιταλιστική χώρα που θα εισέλθει στην ιμπεριαλιστική σκηνή και ως εκ τούτου είναι ένα "νέο μονοπώλιο". Οι αυτοκρατορικές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή η Αγγλία, για παράδειγμα, είναι "παλαιά μονοπώλια". Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι αναπόφευκτοι, επειδή οι νεαροί βρικόλακες θα θέλουν να καταβροχθίσουν τους παλιούς βρικόλακες για πρόσβαση σε πηγές πρώτων υλών και φθηνή εργασία.

Αλλά η ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρέμβαση είναι μόνο το τέλος μιας διαδικασίας αποσταθεροποίησης. Οι πολιτοφυλακές (οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν) είναι οπλισμένοι από τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Αυτές οι ένοπλες ομάδες ανοίγουν το δρόμο για τα καπιταλιστικά μονοπώλια. Οι ιμπεριαλιστικές χώρες προκαλούν εμφύλιους πολέμους, για να σπείρουν χάος, καταστροφή, δυστυχία και έπειτα να στείλουν τους στρατούς τους ως "σωτήρες της δημοκρατίας": στην πραγματικότητα επωφελούνται από αυτές τις καταστάσεις για να αποικίσουν αυτούς τους "οφειλέτες". Γι αυτό το χρέος λειτουργεί ως εργαλείο οικονομικής και πολιτικής κατάκτησης, ως μέσο επιβολής της νέο-αποικιοκρατίας.

Η διαδικασία αποσταθεροποίησης και καταστροφής μπορεί να πάρει πολλές μορφές, αλλά το πρώτο όπλο που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι η πείνα. Υπάρχουν πολλά παιδιά από την αφρικανική ήπειρο που υποφέρουν από πείνα: Νίγηρας, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη, μεταξύ άλλων.

- Στη Νιγηρία, στην πλευρά της Biafra, ο πληθυσμός πλήττεται από πείνα από το 1967 έως το 1970, με αποτέλεσμα περισσότερους από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Ο πληθυσμός του κράτους του Βόρνεο ήταν επίσης σε δύσκολη θέση. Πράγματι, αυτή η περιοχή ήταν έδρα των ισλαμιστών ένοπλων ομάδων (η γέννηση των οποίων έχει τις ρίζες της στις καταστροφές της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας) που τροφοδοτούν ένοπλες συγκρούσεις. Στη Νιγηρία, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα: 250.000 παιδιά ήταν παιδιά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επεσήμαναν την ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας που σύμφωνα με αυτή την ανθρωπιστική οργάνωση ήταν «εντελώς ανεπαρκής» και είχε πολύ κακό συντονισμό. Στην πόλη Ngala περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι είχαν κλειδωθεί σε "στρατόπεδα θανάτου" και είχαν αποκοπεί από τον κόσμο: η έλλειψη φροντίδας και φαγητού ήταν συνολική. Περισσότεροι από 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν κλειδωθεί από ένοπλες πολιτοφυλακές σε αυτά τα στρατόπεδα και υπέφεραν από σοβαρό υποσιτισμό.

- Το Νότιο Σουδάν έχει φτάσει στην αιχμή του ανθρώπινου πόνου, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από πείνα. Το 40% του πληθυσμού του Νοτίου Σουδάν περιμένει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια - και πολλοί εξακολουθούν να περιμένουν! Ο λαός αυτής της χώρας ζει μια πραγματική δοκιμασία από την αρχή του εμφυλίου πολέμου.

Η Unicef ανακοίνωσε: "Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά υποφέρουν σήμερα από οξύ υποσιτισμό στο Νότιο Σουδάν και περισσότερα από το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου έχουν ήδη υποστεί σοβαρό υποσιτισμό. Αν δεν φτάσουμε σε αυτά τα παιδιά για να τα βοηθήσουμε επειγόντως, πολλά θα πεθάνουν ».

 Και αυτή η χώρα δεν έχει ελευθερωθεί από την αχαλίνωτη όρεξη των ιμπεριαλιστικών χωρών που χρησιμοποιούν την πείνα ως ένα πραγματικό όπλο πολέμου για να ελέγξουν και να οδηγήσουν τους ανθρώπους μακριά.

Ο βορειοαμερικανικός ιμπεριαλισμός συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν επειδή θέλει να έχει στα χέρια του στο πετρέλαιο της περιοχής. Ο βορειοαμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι ιδιαίτερα βίαιος σε αυτόν τον τομέα, καθώς στην περιοχή του Νότιου Σουδάν ήταν ήδη παρόντες οι Κινέζοι. Η μεγάλη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας συντελείται ήδη εδώ και πολλά χρόνια στην Αφρική

- Η Υεμένη έχει πολύ εύφορη γη. Αυτά τα εδάφη χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων όπως ο καπνός, το βαμβάκι ή ο καφές, που εξάγονται στη συνέχεια στις δυτικές αγορές. Η Υεμένη εξαρτάται κατά 90% από τις εισαγωγές τροφίμων και πετρελαίου, ενώ η ίδια η χώρα είναι παραγωγός πετρελαίου! Ο συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία σπέρνει τον τρόμο σε αυτή τη χώρα με μόνιμους βομβαρδισμούς.

Είναι μια πραγματική εξόντωση που διεξάγεται από τη σαουδαραβική συμμαχία εναντίον του πληθυσμού της Υεμένης. Ακόμη χειρότερα, ο σαουδαραβικός συνασπισμός εμποδίζει την επισιτιστική βοήθεια στη χώρα αυτή. Ο βομβαρδισμός των λιμένων εμποδίζει την παροχή βοήθειας στην Υεμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία έχουν μπλοκάρει τα λιμάνια, αλλά και τα αεροδρόμια, δηλαδή όλα τα πιθανά σημεία διέλευσης της βοήθειας: είναι επομένως μια σφαγή που είναι εσκεμμένα ενορχηστρωμένη από αυτές τις δύο χώρες. Γιατί; Επειδή ο σαουδαραβικός συνασπισμός είναι ένας από τους "καλύτερους πελάτες" των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών. Σε εννέα χρόνια, η Γαλλία πώλησε όπλα αξίας πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στη Σαουδική Αραβία.

Περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη είναι βομβαρδισμένοι, πεινασμένοι, διωγμένοι, θρυμματισμένοι και κυνηγημένοι. Από την αρχή του πολέμου, περισσότεροι από 8.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.283 παιδιών.

- Η Σομαλία βρίσκεται επίσης σε σοβαρή κατάσταση μετά από δεκαετίες εμφύλιων πολέμων. Η ξηρασία παρουσιάζεται ως η μόνη αιτία της πείνας. Η στρατηγική του χάους που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη χώρα αυτή έχει φτάσει σε πολύ υψηλό βαθμό σοβαρότητας. Τα λίγα αγαθά που δημιουργούνται στη χώρα αυτή εξάγονται. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μετανάστευσαν λόγω της πείνας.

Στη Σομαλία, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν. Περισσότερα από 380.000 παιδιά έχουν πληγεί από αυτό το λιμό, εκ των οποίων πάνω από 80.000 βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Ο εμφύλιος πόλεμος που υποκινήθηκε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχει προκαλέσει περισσότερους από 500.000 θανάτους. Υεμένη, Σομαλία, Σουδάν, Νιγηρία: Σε αυτές τις τέσσερις μόνο χώρες, έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά που βρίσκονται κοντά στο θάνατο λόγω πείνας.

Η Σομαλία είναι ένα γεωπολιτικό στρατηγικό σημείο, καθώς είναι μια γέφυρα που δίνει στις ιμπεριαλιστικές χώρες πρόσβαση στη θάλασσα προς την ανατολή, αλλά και την Αιθιοπία, την Κένυα και το Νότιο Σουδάν προς τα δυτικά: περιοχές πολύ πλούσιες σε πετρέλαιο και μέταλλα.

- Οι πωλήσεις όπλων και η καταπίεση των λαών

Η γαλλική εθνική αστική τάξη απελευθέρωσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε μια εβδομάδα για να σώσει ένα καθεδρικό ναό: δεν θα μπορούσε να σώσει αυτά τα παιδιά με αυτά τα χρήματα; Προφανώς, αν ... αλλά ...

Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς πωλητές όπλων. Οι κύριοι πελάτες της Γαλλίας είναι (σε ​​δισεκατομμύρια ευρώ από το 2008 έως τον Ιούλιο του 2017):

1 - Ινδία: Η Γαλλία διέθεσε 13,18 δισ. Ευρώ σε όπλα

2- Σαουδική Αραβία: 11.13 δις

3- Κατάρ: 8,76 δις

4- Αίγυπτος: 7,33 δις

5- Βραζιλία (σημειώστε ότι αυτή η χώρα είναι υπό την ηγεσία του Jair Bolsonaro που είναι φασίστας): 6,31

6- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 3,84

Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των χωρών είναι η πείνα και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι ιμπεριαλιστικές χώρες χρησιμοποιούν τη μέθοδο κυριαρχίας που ήδη χρησιμοποιείται από την Daesh: τη στρατηγική του χάους. Ο στόχος είναι να καταστραφούν όλες οι πολιτικές, κοινωνικές, νομικές και θρησκευτικές δομές της χώρας που στοχεύουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις: εγκαθιστούν ένα κλίμα τρομοκρατίας και απομακρύνουν κάθε ελπίδα για τους ντόπιους. Όταν οι άνθρωποι φθάσουν σε απόλυτη απελπισία, οι ιμπεριαλιστές φέρνουν την τάξη σε αυτό το χάος με την κάλυψη της "συμβολής της δημοκρατίας": στην πραγματικότητα αναλαμβάνουν τον έλεγχο της χώρας. Μπορούν έτσι να έχουν πρόσβαση σε πρώτες ύλες, αλλά και σε "φθηνή" εργασία. Όλες οι μορφές αντίστασης στη συνέχεια αντιμετωπίζονται πολύ αυστηρά από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν εμπειρία σε δύο τομείς:

1- εμπειρία στη διαχείριση κεφαλαίου

2- εμπειρία στη βία

Ο ιμπεριαλισμός, ως το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, καθορίζεται από το οικονομικό του κεφάλαιο, δηλαδή τη συγχώνευση του μονοπωλιακού τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Αυτό το οικονομικό κεφάλαιο έχει διεθνοποιηθεί και έτσι το "καπιταλιστικό χταπόδι" έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Παγκόσμια Τράπεζα (ΔΝΤ) είναι δούρειοι ίπποι που διευκολύνουν την επέκταση των ιμπεριαλιστικών χωρών.

Το θέμα σε όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει αντίδραση από τα κάτω, γιατί;

*Πληροφορίες από άρθρο του Jimmy Dalleedoo, ελεύθερη απόδοση Artinews.gr