…υπάρχει η παλιά «μεσαία τάξη» που αποτελείται από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους γραφειοκράτες συνεργάτες τους, που απασχολούνται στην παραγωγή και διανομή υλικών αγαθών και υπηρεσιών, αλλά υπάρχει και η νέα "μεσαία τάξη" που αποτελείται από τους παραγωγούς και παρόχους Γνώσης.
Τα μέλη της νέας τάξης είναι όσοι εργάζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα, στα δίκτυα συμβούλων και στους μηχανισμούς που σχεδιάζουν τις λεγόμενες μη υλικές ανάγκες της κοινωνίας(πληροφορία, πολιτισμός…). Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα έχουμε την υπερδιόγκωση της παλαιάς «μεσαίας τάξης» λόγω του πελατειακού πολιτικού συστήματος και των κοινοτικών κονδυλίων. Αντιθέτως, η νέα «μεσαία τάξη» επιδιώκει προνόμια που να βασίζονται στα εκπαιδευτικά διαπιστευτήρια, αφού αυτό είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα, ενώ εκδηλώνει και μία έμμεση αντιπαλότητα για τον ανταγωνισμό με οικονομικούς όρους, όπου υστερεί...
Η γενικευμένη επίθεση στις δύο «μεσαίες τάξεις» κυρίως μέσω της περιστολής του διανεμητικού ρόλου του κράτους, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων αλλά και τη μεγάλη φορολόγηση και των δύο συντελεί στην άρση της μεταξύ τους αντιπαλότητας και την συνένωσή τους. Έτσι, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, με την ακραία πολιτική των ανισοτήτων που ακολουθούν, ενώνουν την παλιά και τη νέα «μεσαία τάξη» με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες, καθώς δοκιμάζονται τα όρια της κοινωνικής συνοχής.
Υ.Σ. Δυστυχώς η συνένωση αυτή γίνεται σήμερα σε ένα ακραία συντηρητικό περιβάλλον και υπέρ της παλιάς «μεσαίας τάξης», καθώς το πιο νεαρό και δυναμικό κομμάτι της νέας «μεσαίας τάξης» της Γνώσης έχει φύγει εκτός Ελλάδας.
Πηγή: gpapaso.blogspot.com (9 Φλεβάρη 2011)