Η ΚουΚλουξΚλαν του διαδικτύου επιτίθεται...
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 14.12.24 ]Ένα 11χρονο κορίτσι, η Γιασμίν, ήταν η μόνη που επέζησε από 45 πρόσφυγες που επέβαιναν σε μία βάρκα η οποία ανατράπηκε 10 μίλια μακριά από το νησί της Λαμπεντούζας.
Η δημοσιοποίηση του τραγικού γεγονότος από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στο X (πρώην τουίτερ) προκάλεσε ορυμαγδό εμετικών σχολίων από φασίστες και ρατσιστές.
«Γιατί φεύγουν; Να μείνουν στη χώρα τους» λέει κάποιος από τους πλέον μετριοπαθείς.
Αλήθεια, γιατί φεύγουν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους, γιατί ξεριζώνονται;
Ας μάθουν λοιπόν οι κουκουλοφόροι της ΚουΚλουξΚλαν του διαδικτύου ότι στην Αφρική περισσότεροι από ένας στους πέντε κατοίκους της δεν τρώει καθόλου (έκθεση ΟΗΕ 2021). Την ίδια ώρα που αυτήν την υπερπλούσια σε ορυκτό πλούτο ήπειρο την εκμεταλλεύονται πολυεθνικές εταιρείες. Ο ορυκτός πλούτος της Αφρικής οδεύει στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα ηλεκτρικά οχήματα, στις ηλεκτρικές συσκευές, τα κινητά κ.ά. (μαγγάνιο, κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο).
Η καταλήστευση των πόρων από τις δυτικές πολυεθνικές αλλά και τους Κινέζους, η εκμετάλλευση, η βία από ένοπλες συμμορίες που εξοπλίζουν οι πολυεθνικές και η πείνα που υφίστανται οι Αφρικανοί τους εξαναγκάζουν σε φυγή. Από εδώ προκύπτει το κύμα μετανάστευσης. Κι όμως ο πλούτος των χωρών αυτών θα μπορούσε να εξασφαλίσει στους ανθρώπους μια καλή ζωή…
Αλλά που οφείλεται το κύμα παραπλάνησης, ξενοφοβίας και φασισμού στο διαδίκτυο;
Είναι γνωστό ότι παντού, τα fake news, οι επιθέσεις των ακροδεξιών, ακόμα και τα δήθεν χιουμοριστικά «μιμίδια», αυτό το φθηνό και χυδαίο χιούμορ, έχουν εξελιχθεί, με τα χρόνια, σε στρατηγικό πυλώνα της επικοινωνίας της ακροδεξιάς, καθώς επιτρέπουν στους ακροδεξιούς να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον, αλλά και να στέλνουν μηνύματα υπό το κάλυμμα της ειρωνείας. Το κύμα των «μιμιδίων» ακολουθούν και καλλιτέχνες είτε της μάτσο Τραπ είτε του «λαϊκίστικου» θεάτρου φάρσας, τύπου Σεφερλή.
Από τιην πρώτη εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ οι υποστηρικτές του χρησιμοποίησαν κατά κόρο τα μιμίδια. «Η κουλτούρα των meme δεν είναι από μόνη της πολιτική, αλλά επιδιώκουμε να την οικειοποιηθούμε» λέει ο Maxime Dafaure, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Gustave-Eiffel στο Παρίσι, ειδικός στο alt-right.
Το διαδίκτυο λοιπόν είναι ο νέος «δημόσιος χώρος» που έχει καταληφθεί από την ακροδεξιά, χωρίς καμία σοβαρή αντίσταση, δημιουργώντας τις συνθήκες επικράτησης της ρητορικής μίσους κατά των ξεριζωμένων.
*Η ΚουΚλουξΚλαν του διαδικτύου θα σταθεί στο τατουάζ δήθεν της Γιασμίν (που όμως ήταν της διασώστριας) προκειμένου να αποδομήσει την τραγική είδηση...