Στην Κολομβία, ο υποψήφιος της αριστεράς Gustavo Petro έλαβε το 40,32% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο στις 19 Ιουνίου τον υποψήφιο της δεξιάς (παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος) Rodolfo Hernández, ο οποίος συγκέντρωσε το 28,15% των ψήφων. Ο Γκουστάβο Πέτρο, ηλικίας 62 ετών, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και εάν εκλεγεί, θα γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας.
Το 2018, ο Γκουστάβο Πέτρο θεωρούνταν πολύ αριστερός για την Κολομβία και έχασε στις προεδρικές εκλογές από τον δεξιό Iván Duque με 12 μονάδες διαφορά.
Το 2022 τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σε τέσσερα χρόνια στην εξουσία, η δημοτικότητα του δεξιού Iván Duque έχει πέσει από το 55% στο 20%, ενώ οι μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες [την άνοιξη του 2021], ενάντια στη φορολογική μεταρρύθμιση του Duque, αντιμετωπίστηκαν με άγρια και πολλές φορές φονική, αστυνομική καταστολή.
Ο Juan Gabriel Gómez, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά, εξηγεί ότι «Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη σήμερα από το 2018. Τότε, οι Κολομβιανοί νόμιζαν ότι είχαν ένα νέο ξεκίνημα, είχαν την ευκαιρία να λύσουν παλιά προβλήματα… Αλλά σήμερα, το 2022, αυτές οι προσδοκίες έχουν διαψευστεί πλήρως».
Ο 62χρονος γερουσιαστής, δήμαρχος της Μπογκοτά από το 2012 έως το 2015, Γκουστάβο Πέτρο, φαίνεται ότι επιδιώκει να αμβλύνει ορισμένα σημεία του προγράμματός του, μειώνοντας μέχρι εξάλειψης τα σοσιαλιστικά του σημεία. Το 2021, είπε ότι η Κολομβία χρειάζεται «δημοκρατία και ειρήνη» και όχι ένα σοσιαλιστικό καθεστώς! Αποκήρυξε τελείως μια πρόταση που είχε τεθεί κατά την προηγούμενη εκστρατεία, δηλαδή η διοργάνωση συνταγματικού δημοψηφίσματος, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα απαλλοτριώσει «τίποτα και κανέναν». Πολλοί μιλούν για «Πολιτικό οπορτουνισμό», καθώς ο Γκουστάβο Πέτρο είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει συμμαχίες με τα παραδοσιακά κόμματα. «Άνοιξε την πόρτα του σε παραδοσιακές προσωπικότητες που δεν είχαν σχεδόν καμία πρόσβαση σε δημόσιους πόρους κατά τη διάρκεια της θητείας του Duque. Όλα αυτά μοιάζουν πολύ με πολιτικό οπορτουνισμό», λέει ο καθηγητής Juan Gabriel Gómez.
Το 2020, ο Πέτρο είχε πει ότι θα ενθαρρύνει την πολιτική ανυπακοή και χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Duque «παράνομη». Πρόσφατα, αντίθετα, μίλησε για την ανάγκη να δοθεί γενική «κοινωνική χάρη».
Ο Πέτρο λέει ότι θα αναστείλει τα τρέχοντα πιλοτικά έργα για εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου, όταν το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της Κολομβίας.
Θέλει να αυξήσει τους φόρους στους 4.000 πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας και να ανακατανείμει τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία σε ένα δημόσιο σύστημα, κάτι που οι δεξιοί επικριτές του υποστηρίζουν ότι θα ισοδυναμούσε με απαλλοτρίωση ιδιωτικής περιουσίας. Γι’ αυτό ο Πέτρο δήλωσε ότι δεν θα απαλλοτριώσει τίποτα.
Ο Πέτρο είπε ακόμα ότι το πρώτο του βήμα ως πρόεδρος θα είναι να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πείνας στη χώρα. Σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κολομβία ζουν με δύο ή λιγότερα γεύματα την ημέρα. Ο Πέτρο διευκρίνισε σε συνέντευξή του ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αφορά μόνο την επισιτιστική ασφάλεια και θα εποπτεύεται τόσο από το Κογκρέσο όσο και από το δικαστικό σώμα.
Μετά από δύο διαδοχικές προεδρικές εκστρατείες, ο Πέτρο –ο οποίος συγκεντρώνει επί του παρόντος μεταξύ 38% και 40% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο– δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να φτάσει στην προεδρία.
Οι Κολομβιανοί είναι εξοργισμένοι με το δεξιό καθεστώς και για πολλούς, ο Πέτρο μιλά εύστοχα για τα δεινά που πλήττουν τη χώρα.
Η Κολομβία δεν έχει εκλέξει ποτέ αριστερό πρόεδρο. Θα συμβεί τώρα;