Η κάθε λέξη

[ Κώστας Καναβούρης / Ελλάδα / 09.02.15 ]

«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και θα το υπερασπισθούμε μέχρι τέλους». Αυτές ήταν οι καταληκτικές φράσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης. Και τις είπε με εμφανή συγκίνηση και με ραγισμένη φωνή. Ας το επαναλάβω γιατί ακόμα αδυνατώ να το χωρέσω: «Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας». Χωρίς περιστροφές: ήταν η πιο πυκνή πολιτική φράση που ακούστηκε ποτέ από πρωθυπουργικά χείλη και μάλιστα με τέτοιο εντονότατο συγκινησιακό φορτίο που όμοιό του δεν ξανασυναντήσαμε ποτέ μέχρι τώρα. Ήταν μια φράση αποκαλυπτικής (και λυτρωτικής) ακρίβειας που κατάφερε να συμπεριλάβει μέσα στο συγκλονισμό της ολόκληρη την ιστορία και τους ανθρώπους που την πάσχισαν πληρώνοντας στο ακέραιο τις οφειλές τους. Γιατί μέσα σ΄ αυτή τη φράση κατοικούν οι νέοι των μεγάλων αντιναζιστικών διαδηλώσεων της κατοχής, οι νέοι του 1-1-4 (αν βρίσκεται κάπου ο Ανδρέας Λεντάκης νομίζω πως θα δάκρυσε κι αυτός  μαζί μας), όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες του μεροκάματου, της τέχνης της επιστήμης που έσωσαν (και με την ίδια τους τη ζωή όταν χρειάστηκε) την τιμή και ην υπόληψη της πατρίδας. Γιατί ναι. Το Σύνταγμα δεν είναι τα άρθρα, οι παράγραφοι και τα εδάφια. Το Σύνταγμα είμαστε εμείς.

Εμείς είμαστε το αυτονόητο που χάθηκε μέσα σε κάθε λογής και υφής αγριότητες. Τέτοιες που μας απομάκρυναν από τις συστατικές έννοιες που προβιβάζουν το κράτος σε σημαιοφορία της πατρίδας. Και να που ήρθε να μας το θυμίσει και να αναμυθεύσει την ιστορία, μέσα σε μία και μόνη φράση ο Πρωθυπουργός της χώρας. Και έχω την αίσθηση ότι εκείνο το ράγισμα στη φωνή του είναι η ρωγμή απ' όπου ξεπήδησε το ανείπωτο, το «άλλως ειπείν» τον χρόνο, τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η ρωγμή για μια μεγάλη ευρύστερνη ανάσα στο δούναι και λαβείν της ιστορίας: χρόνια και χρόνια δοσμένα στον τροχό για την περηφάνια του πιο περήφανου «εμείς»: «Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας». Ε, ναι! Αυτό είμαστε εμείς.

Υ.Γ. Όσο για τους (πολλούς) βουλευτές της ΝΔ που έλειπαν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ουδεμία έκπληξη. Τέτοιοι άνθρωποι πάντοτε έλειπαν όταν ο τόπος τους χρειάστηκε.