Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

[ ARTI news / Ελλάδα / 02.10.21 ]

Η ΕΣΗΕΑ επιτέλους αντέδρασε και εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάπτυστη και αντιδημοκρατική αλλαγή του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα αναφορικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που προβλέπει το σχέδιο νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» που έθεσε η κυβέρνηση σε διαβούλευση. 

Όπως γράφαμε στο artinews.gr (28.9.2021) στο σημείωμα με τίτλο "Γενική ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ με πρόσχημα την υγεία": "Μετά τη νίκη των εργαζομένων της efood μέσω της συμμαχίας του ψηφιακού (διαδίκτυο) και του πραγματικού Δρόμου, οι κυβερνώντες σπεύδουν να κλείσουν τη ρωγμή και να φιμώσουν το διαδίκτυο…  Όποιος λοιπόν εφεξής ανακοινώνει απεργιακές κινητοποιήσεις ασκώντας γενική κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία θα τιμωρείται… όποιος ασκεί κριτική και ρίχνει την απόδοση της efood, ή όποιος γράψει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί επιζήμια πολιτική στην οικονομία και στη δημόσια υγεία, θα τιμωρείται ως διαδοσίας ψευδών ειδήσεων; Αν αυτό δεν είναι λογοκρισία, τότε τι είναι; Αλήθεια, γιατί δεν υπήρξε μέχρι τώρα καμία αντίδραση από τις δημοσιογραφικές ενώσεις στην επιβολή αυτής της σκαστής ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ μπροστά στην οποία ωχριά ακόμα και ο Όρμπαν;"

Ήρθε λοιπόν η Ένωση Συντακτών και με ανακοίνωσή της (1/10/2021) "εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία"(!) ότι η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου «υποκρύπτει τον κίνδυνο να βρεθούμε οι δημοσιογράφοι αυτεπάγγελτα υπόλογοι γιατί, εκφράζοντας την άποψή μας, ή ασκώντας κριτική που είναι συστατικό στοιχείο της αποστολής μας, μπορεί να προκαλέσουμε ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του άρθρου 191 Π.Κ. που αφορά στην διάδοση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news).

Με μία αόριστη διατύπωση, στο τροποποιημένο άρθρο αναφέρεται ο όρος «ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία». Δεν προσδιορίζεται όμως πουθενά τι αποτελεί είδηση και η διαφορά της από την έκφραση της άποψης κάποιου επί συγκεκριμένου ζητήματος, που διαμορφώνεται σύμφωνα με την προσωπική κρίση του.

 Αυτό υποκρύπτει τον κίνδυνο να βρεθούμε οι δημοσιογράφοι αυτεπάγγελτα υπόλογοι γιατί, εκφράζοντας την άποψή μας, ή ασκώντας κριτική που είναι συστατικό στοιχείο της αποστολής μας, μπορεί να προκαλέσουμε ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες.

Δηλαδή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, με την αιτιολογία ότι έτσι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού.

Δηλαδή, ποινικοποιείται η προσωπική άποψη, η κριτική και η έκφρασή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή στο διαδίκτυο.

Ζητούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει άμεσα το κείμενο της τροποποίησης του σχετικού άρθρου και να διεξαγάγει διάλογο με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις.»