Η ΕΣΗΕΑ για το «μαύρο» στο κανάλι της Σεμίνας Διγενή στο Youtube
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 24.05.22 ]Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) καταδικάζει το «μαύρο» στο κανάλι της Σεμίνας Διγενή στο Youtube.
«Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο οι εκπομπές της συναδέλφου (Σεμίνας Διγενή), στις οποίες, εκτός των άλλων, συμμετείχαν λαμπρά ονόματα της Τέχνης και του Πολιτισμού εντάσσονται στην κατηγορία όσων: «παραβιάζουν κανόνες και υποκινούν βία ή ενθαρρύνουν επικίνδυνες παράνομες δραστηριότητες, που ενέχουν εγγενή κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών ή θάνατο». Η αναστολή προβολής του καναλιού είναι αυθαίρετη και στερείται λογικής.», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.
Να εξηγήσουμε, λοιπόν, αυτό που «αδυνατεί» να καταλάβει η ΕΣΗΕΑ. Κανένα Youtube και κανένα Facebook δεν ασχολείται με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα ώστε να επιβάλει λογοκρισία. Υπάρχουν προς τούτο οι αλγόριθμοι, οι οποίοι ενεργοποιούνται αυτόματα όταν εντεταλμένες «ομάδες εφόδου»(οργανωμένες συνήθως από πολιτικά κόμματα, στα "υπόγεια" των οποίων εδρεύουν) κάνουν μαζικές αναφορές, χαρακτηρίζοντας μία είδηση ψευδή, ένα κείμενο ή μια εκπομπή ότι προκαλεί "μίσος"! Από τη στιγμή που τα "ro-bots" με τους εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς, αρχίσουν να κάνουν μαζικά αναφορές για ένα κείμενο, τότε ο αλγόριθμος του Facebook ή του Youtube, κρίνοντας με βάση τον αριθμό (ποσότητα), αποδέχεται τα "αιτήματα", κατεβάζοντας το κείμενο, ή μπλοκάροντας τον λογαριασμό ή το κανάλι.
Η λογοκρισία έχει βαθμίδες κλιμάκωσης. Πριν λίγο καιρό η σελίδα στο fb του artinews.gr είχε "περιορισμένη διανομή" των κειμένων της λόγω υποβάθμισης "της ποιότητάς" της (εξαιτίας πλήθους αναφορών για δήθεν fake news), στη συνέχεια μπλοκαρίστηκε γιατί δήθεν "παρατηρήθηκε δραστηριότητα αγνώστων" και ότι κείμενό του προκαλεί "μίσος"! Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο αλγόριθμος του Facebook δεν έχει άλλον τρόπο να κρίνει εκτός από τον αριθμό των αναφορών. Όταν οι αναφορές είναι πολλές, τότε κατεβάζει ένα κείμενο. Αλλά επειδή έχουν συμβεί πολλά, το Facebook δεν στηρίζεται μόνο στον αλγόριθμο, έχει και τους μη αλγοριθμικούς "χωρο-φύλακες".
Πώς λειτουργούν οι “χωρο-φύλακες” αυτοί; Υπάρχει η αυτοτελής επιτήρηση τόσο από τους “800 λογοκριτές του Μοσχάτου”(στο artinews.gr παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή») όσο και από τα περίφημα Ellinika Hoaxes.
Τελικά, επειδή τα social media και το διαδίκτυο συνιστούν πλέον μέρος του σύγχρονου "δημόσιου χώρου", πρέπει να ρυθμιστούν με όρους Δημοκρατίας. Δεν μπορεί η λειτουργία τους να επαφίεται ούτε στους γίγαντες του διαδικτύου ούτε στην επικράτηση του οικονομικά και πολιτικά ισχυρότερου, που επιβάλλει πρωτόγνωρες μορφές λογοκρισίας.
Το αίτημα για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ είναι επίκαιρο όσο ποτέ.
Γι’ αυτό η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι «αδυνατεί να καταλάβει»...
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την αναστολή της λειτουργίας του καναλιού της συναδέλφου Σεμίνας Διγενή στο Youtube.
Το κανάλι αναμεταδίδει αποκλειστικά εκπομπές της, προϊόν πνευματικής της ιδιοκτησίας, που είχαν προβληθεί στο παρελθόν στην ελληνική τηλεόραση καθώς και αφηγήσεις πολιτιστικού περιεχομένου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη Google ως «επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο».
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο οι εκπομπές της συναδέλφου, στις οποίες, εκτός των άλλων, συμμετείχαν λαμπρά ονόματα της Τέχνης και του Πολιτισμού εντάσσονται στην κατηγορία όσων: «παραβιάζουν κανόνες και υποκινούν βία ή ενθαρρύνουν επικίνδυνες παράνομες δραστηριότητες, που ενέχουν εγγενή κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών ή θάνατο». Η αναστολή προβολής του καναλιού είναι αυθαίρετη και στερείται λογικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί την επαναφορά του καναλιού, διότι η αναστολή της λειτουργίας του φιμώνει και λογοκρίνει τη συνάδελφο».