Η «ενοχή» για την αυτοκτονία του Καρυωτάκη

[ Ευάγγελος Αυδίκος / Ελλάδα / 18.07.18 ]

Το Σάββατο συμπληρώνονται 90 χρόνια από τότε που αντήχησε η πιστολιά, κάτω από τον ευκάλυπτο στο Βαθύ της Πρέβεζας. Έκτοτε η πόλη μπήκε σε μια περιδίνηση, προσπαθώντας να αποτινάζει την "ενοχή" για "ηθική" αυτουργία στην αυτοκτονία. Είναι ενδιαφέρουσα η αρθρογραφία σε τοπικές εφημερίδες, στις δεκαετίες 1950 και 1960. Πλέον, η πόλη έχει αλλάξει -και γενεαλογικά.

Ο Μαφρέδας παρουσίασε το βιβλίο του για την Πρέβεζα ως ποιητικό σύμβολο.

Φέτος το Σάββατο θα μιλήσει η Χριστίνα Ντουνιά, αλλά κι άλλοι ντόπιοι, φίλοι και φίλες. Αλλάζουν τα πράγματα.

Η πρώτη ρωγμή προκλήθηκε πάντως το 1986, που έγινε το συνέδριο, το πρώτο για τον Καρυωτάκη, που τάραξε τα νερά με όσα ειπώθηκαν αλλά και με όσους παρέστησαν, μελετητές της ποίησής του και της συνδικαλιστικής του δράσης. Στο περιθώριο εκείνου του συνεδρίου κάποιος, δεν θυμάμαι το όνομά του, έχουν περάσει 32 χρόνια από τότε, έγραψε στην πρόσκλησή μου για το δείπνο στο ιστορικό, για πολλούς λόγους, ξενοδοχείο Margarona Royal, διάφορα που συνέβησαν στην πόλη. Γράφει πράγματα που έζησε ο ίδιος. Πως το μνημείο τοποθετήθηκε από την Περιηγητική Λέσχη Πρέβεζας το 1970, αλλά την μαρμάρινη πλάκα την έφερε ο αδερφός του ποιητή, ο Θάνος. Έφερε δυο πλάκες, η μία ξέμεινε στις αποθήκες, κανείς ως τώρα δεν έχει μαρτυρήσει κάτι γι ' αυτό.

Ο συζητητής μου-και συμπολίτης- αναφέρεται στον ρόλο του αδελφού του Καρυωτάκη, του Θάνου, να αναστρέψει το εχθρικό κλίμα που υπήρχε στην πόλη για τον ποιητή. Έγιναν δυο διαλέξεις. Η μία(πριν το 1970, μάλλον αρχές της δεκαετίας του 1960) από τον ποιητή Γιώργη Σαραντή, που αργότερα κοινοποίησε τις εντυπώσεις του από τη διάλεξη -τις ανάρτησε αργότερα η Περιηγητική Λέσχη στον ιστότοπό της.

Δεν γνωρίζω περισσότερα στοιχεία για τη δεύτερη ομιλήτρια, την Νικολαϊδη της οποίας η ομιλία έγινε μετά το 1970. Πάντως, ο ομιλητής αναφέρεται στην πρόθεση της Μητρόπολης, τότε μητροπολίτης ήταν ο Στυλιανός, να αφορίσει τους πρωτεργάτες για την αποκατάσταση του Καρυωτάκη. Αποδίδει τη μη υλοποίηση της απόφασης στην αρθρογραφία του Παύλου Παλαιολόγου, του γνωστού χρονογράφου που έγραφε στην εφημερίδα ΒΗΜΑ.