Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις. Η απόφαση αυτή αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ΕΤΕΑΠ. Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που «κόπηκαν» από το ΣτΕ αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς στα ταμεία και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Πρόκειται για περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, καθώς δεν διενεργήθηκαν κατόπιν αναλογιστικών μελετών.
Το ΣτΕ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για αναδρομικά κύριων συντάξεων, περικοπές επικουρικών, εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και άλλα κρίσιμα και κομβικά ζητήματα του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Η κρίση για την αντισυνταγματικότητα των επικουρικών ανοίγει νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων και αξιώσεων για 260.000 συνταξιούχους κυρίως μισθωτούς του πρ. ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2016 επανυπολογίστηκαν και κόπηκαν 260.000 επικουρικές συντάξεις τις οποίες λάμβαναν συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Στο μεταξύ, έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια. Γι' αυτό ρόλο-κλειδί θα παίξει τώρα το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης.
Αν το σκεπτικό του ΣτΕ δεν βάλει «κόφτη» στα αναδρομικά όπως είχε βάλει το 2015 –οι αξιώσεις ξεκινούν από τη δημοσίευση των αποφάσεων και μετά–, τότε το δημοσιονομικό κόστος θα είναι μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί λύση με τις επικουρικές που να συμβαδίζει με τις νέες επιταγές του ΣτΕ.
Η απάντηση Κατρούγκαλου
Σε ερώτηση της ΕΦΣΥΝ: Θεωρείτε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αποδομούν το «νόμο Κατρούγκαλου»;
Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε:
Ακριβώς το αντίθετο. Δεν έχω διαβάσει ακόμη το κείμενο των αποφάσεων. Φαίνεται όμως ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους, ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Οι αποφάσεις που πλήττουν πλευρές του νόμου σχετικές με αναγκαστικές περικοπές των επικουρικών, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σχετικές με τη συγκυρία. Μένει, βεβαίως, ανοικτό το μείζον θέμα της αναδιοργάνωσης των επικουρικών, ενόψει και της προαναγγελίας της κυβέρνησης ότι θα προωθήσει μοντέλο ιδιωτικοποίησης τύπου Πινοσέτ.