Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ

[ ARTI news / Κόσμος / 26.01.24 ]

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) δέχτηκε να εξετάσει το αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη διάπραξη Γενοκτονίας εκ μέρους του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και ζητάει να σταματήσει άμεσα κάθε "γενοκτονική επιχείρηση".

Το ICJ έκρινε ότι έχει δικαιοδοσία! Όσον αφορά τη νομιμότητα, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Νότια Αφρική έχει δικαίωμα να ασκήσει την έγκληση του Ισραήλ και απορρίπτει το αίτημα του δεύτερου να μην κάνει δεκτή την έγκληση για γενοκτονία των Παλαιστινίων εκ μέρους του.

Το ICJ επιβεβαιώνει ότι δεν θα απορρίψει την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, με μια διαφωνία.

Το Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως διαπίστωση ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του από τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία

Το Διεθνές Δικαστήριο σημειώνςι ότι στη Γάζα είναι εκτοπισμένοι 1,7 εκ. άνθρωποι, ενώ ο πληθυσμός είναι 2 εκατομμύρια. «Η κατάσταση των παιδιών είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική... το μέλλον τους βρίσκεται σε κίνδυνο»

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών στη Γάζα είναι «βαθιά τραυματισμένα», χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί ή είναι ορφανά και το μέλλον τους βρίσκεται σε κίνδυνο με εκτεταμένες συνέπειες.

Μεταξύ των μέτρων που ζήτησε η Νότια Αφρική είναι η άμεση διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, η οποία έχει ερημώσει μεγάλο μέρος του θύλακα και σκότωσε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους (Πάνω από 26.083 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 64.487 τραυματίστηκαν μέχρι τώρα από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα).

Η Νότια Αφρική υποστήριξε πριν από δύο εβδομάδες ότι η εναέρια και χερσαία επίθεση του Ισραήλ είχε ως στόχο να επιφέρει «την καταστροφή του πληθυσμού» της Γάζας.