Με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου καταγγέλλει παρανομίες από τα ιδιωτικά κανάλια εις βάρος του κλάδου του κινηματογράφου.
Η Ακαδημία επισημαίνει ότι δεν τηρείται ο νόμος 3905/2010, σύμφωνα με τον οποίο οφείλουν να επενδύουν το 1,5% των διαφημιστικών εσόδων τους στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών δικής τους επιλογής με προορισμό τις αίθουσες και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αντιδρά.
Ολόκληρη η επιστολή
Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2021
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
σε συνέχεια της επιστολής μας από 13 Οκτωβρίου που απευθύναμε σε εσάς και στους συναρμόδιους υπουργούς, υφυπουργούς και διευθυντές οργανισμών*, η οποία έμεινε χωρίς απάντηση ή οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση, σας απευθυνόμαστε πλέον με δημόσια επιστολή για το σοβαρότατο θέμα της σκανδαλώδους πραγματικότητας ότι τα ιδιωτικά κανάλια συστηματικά παρανομούν μη επενδύοντας βάσει του ν.3905/2010 το 1,5% των διαφημιστικών εσόδων τους στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών δικής τους επιλογής με προορισμό τις αίθουσες.
Η Πολιτεία δεν αντιδρά σε αυτήν την παρανομία και το ΥΠΠΟΑ δεν τους επιβάλλει, ως οφείλει βάσει του νόμου, πρόστιμα που να περιέρχονται ως δημόσιο έσοδο υπέρ της ανάπτυξης της εθνικής κινηματογραφίας. Επιπροσθέτως τα παρανομούντα ιδιωτικά κανάλια λαμβάνουν μεγάλα ποσά ενίσχυσης (cash rebate) από το κράτος μέσω του ΕΚΟΜΕ για τις τηλεοπτικές παραγωγές τους.
Με άλλα λόγια κ. Πρωθυπουργέ, η Πολιτεία εθελοτυφλεί και κωφεύει στη μη τήρηση του νόμου που η ίδια θέσπισε για την ανάπτυξη της Ελληνικής Κινηματογραφίας.
Να σημειωθούν εδώ τα εξής σημαντικά:
1) οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Γαλλία, εφαρμόζουν αντίστοιχα μοντέλα επένδυσης των τηλεοπτικών σταθμών στις εθνικές κινηματογραφίες τους και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η επένδυση των παρόχων-κατά-παραγγελία που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος-μέλος (π.χ. Netflix) που εισαγάγει η Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία πρόσφατα ενσωματώθηκε και στην ελληνική νομοθεσία μέσω του ν.4779/2021. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η ΕΕ απαιτεί οι επενδύσεις των ξένων παρόχων να είναι αναλογικές με αυτές των εθνικών παρόχων. Ο ν.4779/2021 χρησιμοποίησε τον ν.3905/2010 ως προηγούμενο για την πρακτική των εθνικών παρόχων, προκειμένου να επιβάλλει την υποχρέωση επένδυσης στους παρόχους που είναι εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη-μέλη, ένα προηγούμενο το οποίο όμως ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί. Αν οι εθνικοί πάροχοι εξακολουθήσουν να παρανομούν μη τηρώντας την υποχρέωση επένδυσής τους στον ελληνικό κινηματογράφο, είναι προφανές πως η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας δε θα εκπληρωθεί και η χώρα μας αναπόφευκτα θα εκτεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε διαδικτυακή μας επικοινωνία με τον κύριο Γεραπετρίτη στις 26 Ιανουαρίου 2021, με αφορμή την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, μας διαβεβαίωσε ότι οι νόμοι είναι νόμοι και θα εφαρμοστούν. Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η κυβέρνηση αποφάσισε να κατοχυρώσει το 1,5% των διαφημιστικών εσόδων των εθνικών παρόχων ως επένδυση για την ανάπτυξη του Εθνικής Κινηματογραφίας βάσει του ν.3905/2010. Έκτοτε, δεν υπήρξε καμία ενέργεια από τη μεριά της κυβέρνησης προκειμένου είτε τα τηλεοπτικά κανάλια να τηρήσουν τον νόμο είτε το ΥΠΠΟΑ να επιβάλλει τα πρόστιμα που τους αναλογούν.
Ενημερωτικά, τα ιδιωτικά κανάλια σύμφωνα με την Διαύγεια, από 1.1.20 έως σήμερα έχουν λάβει -άμεσα ή έμμεσα μέσω των εκτελεστών παραγωγών των σειρών και προγραμμάτων τους- θετική απόφαση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υπαγωγή τους στο καθεστώς ενίσχυσης του ΕΚΟΜΕ, συνολικής αξίας 31.000.000 ευρώ.
Η απλή τήρηση μητρώου ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι το ελάχιστο μέτρο που μπορεί η Πολιτεία να επιβάλλει, ώστε κανένα πρόγραμμα που προορίζεται για τηλεοπτικό σταθμό που δεν τηρεί την υποχρέωση του βάσει του ν.3905/2010 να μην ενισχύεται από το καθεστώς του ν.4704/2020, ή το ποσό των χρημάτων που αναλογεί στην υποχρέωση της επένδυσης του να παρακρατείται και να πιστώνεται απευθείας από το ΕΚΟΜΕ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), προκειμένου αυτό να το διοχετεύσει στην ελληνική κινηματογραφία μέσω των επιλεκτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων του.
Η ανατροπή της σκανδαλώδους αυτής πραγματικότητας εναπόκειται πλέον σε εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ.
Θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Κινηματογραφίας, που με τόσο πάθος σας ζήτησε τον Ιανουάριο -σύσσωμος με 673 υπογραφές- ο κόσμος του κινηματογράφου.