Οι παλαιστινιακές αρχές ύψωσαν τη σημαία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μπροστά από το δημαρχείο της Ραμάλα για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Σάλι Ρούνεϊ, μία από τις σπουδαιότερες νέες συγγραφείς παγκοσμίως, που απέρριψε την προσφορά εκδοτικού οίκου για τη μετάφραση του τελευταίου έργου της στα εβραϊκά, στο πλαίσιο του πολιτιστικού μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων.
Στα μέσα Οκτωβρίου, η 30χρονη Ιρλανδή συγγραφέας ανακοίνωσε ότι δεν θα έδινε άδεια σε έναν Ισραηλινό εκδότη να μεταφράσει το τελευταίο της μυθιστόρημα στα εβραϊκά επειδή υποστηρίζει το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. Αυτή «Δεν είναι η μεμονωμένη επιλογή ενός μόνο καλλιτέχνη, αλλά κάτι που είναι ευρέως αποδεκτό από την κοινή γνώμη στην Ιρλανδία», λέει ο Vincent Durac, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο University College του Δουβλίνου.
Στην ανακοίνωσή της, η Ρούνεϊ εξήγησε την απόφασή της, αναφέροντας πως παρότι είναι «πολύ περήφανη» που μεταφράστηκαν δύο προηγούμενα βιβλία της στα εβραϊκά, «προς το παρόν έχει επιλέξει να μην πουλήσει τα δικαιώματα στον εν λόγω εκδοτικό οίκο με έδρα το Ισραήλ».
Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει την επιθυμία της να υποστηρίξει το κίνημα Boycott, Divestment and Sanctions movement (BDS), μια οργάνωση που προωθεί το μποϊκοτάζ και τις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ και πιέζει για τη συμμόρφωση της χώρας με το διεθνές δίκαιο.
Υπενθυμίζουμε ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιοποίησε μια έκθεση με τίτλο «A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution.» Σ’ αυτήν επιβεβαιώνονται αυτό που προ πολλού λένε οι παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Το ισραηλινό σύστημα φυλετικής κυριαρχίας και διαχωρισμού κατά των Παλαιστινίων ταυτίζεται με τον ορισμό του απαρτχάιντ…».