Εωράκαμε τις ομάδες εφόδου του διαδικτύου
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 20.05.21 ]Το artinews.gr είναι μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα που δεν χρηματοδοτείται από πουθενά. Στηρίζεται στα άρθρα μιας ομάδας φίλων και των αναγνωστών της, που συμμερίζονται τις ίδιες ή παραπλήσιες απόψεις για την κοινωνία και τον άνθρωπο. Πολλές φορές τα κείμενα που φιλοξενεί, λογοκρίνονται από εντεταλμένες «ομάδες εφόδου»(οργανωμένες συνήθως από πολιτικά κόμματα, στα "υπόγεια" των οποίων εδρεύουν) και τους «χωρο-φύλακες» του facebook. Τι κάνουν οι ομάδες αυτές; Κάνουν αναφορές στο Facebook και συκοφαντούν ένα μέσο, χαρακτηρίζοντας μία είδησή του ψευδή, ή ότι συνιστά κείμενο "μίσους"! Έτσι, το κείμενο του artinews.gr με τίτλο «Εωράκαμεν τους ληστάς»(Παλαιός πρωτοσέλιδος τίτλος εφημερίδας και εύρημα του Κωστή Παπαγιώργη) θεωρήθηκε ότι δημιουργεί "μίσος" και "παραβιάζει τους όρους της κοινότητας". Όμως το κείμενο αυτό δεν είχε κανένα χαρακτηρισμό και συνιστά μόνο μία έμμεση κριτική στην ελληνική αστυνομία, παραπέμποντας στην ιστορική έκθεση του ανθυπαστυνόμου Πετράκη. Βέβαια, έχει και μία φωτογραφία στην οποία αστυνομικός «κλωτσάει» άστεγο. Αλλά αυτή είναι πραγματική. Επειδή όμως δεν μπορούν να "χτυπήσουν" τη φωτογραφία, χτυπούν το κείμενο αναφέροντας ότι τάχα εγείρει αισθήματα «μίσους». Μίσους εναντίον ποιου; ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ! Μόνο η αστυνομία θα είχε ενδιαφέρον να «σβήσει» αυτό το κείμενο(και τη φωτογραφία) και ασφαλώς η κυβέρνηση των Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, που στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία στην "ασφάλεια".
Τι κάνει, λοιπόν, το Facebook; Από τη στιγμή που τα "ro-bots" (συνήθως των κομμάτων) με τους εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς, αρχίσουν να κάνουν μαζικά αναφορές για ένα κείμενο, τότε ο αλγόριθμος του Facebook κρίνει με βάση τον αριθμό(ποσότητα) και αποδέχεται τα "αιτήματά" τους, κατεβάζοντας το κείμενο, ή μπλοκάροντας το λογαριασμό(προφίλ). Πριν λίγο καιρό η σελίδα στο fb του artinews.gr είχε "περιορισμένη διανομή" των κειμένων της λόγω υποβάθμισης "της ποιότητάς" της( εξαιτίας πλήθους αναφορών για δήθεν fake news), στη συνέχεια μπλοκαρίστηκε γιατί δήθεν "παρατηρήθηκε δραστηριότητα αγνώστων" και τώρα ότι το κείμενό του προκαλεί "μίσος"! Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο αλγόριθμος του Facebook δεν έχει άλλο τρόπο να κρίνει εκτός από τον αριθμό των αναφορών. Όταν οι αναφορές είναι πολλές, τότε κατεβάζει ένα κείμενο. Αλλά επειδή έχουν συμβεί πολλά, το Facebook δεν στηρίζεται μόνο στον αλγόριθμο, έχει και τους μη αλγοριθμικούς "χωρο-φύλακες".
Πώς λειτουργούν οι “χωρο-φύλακες” αυτοί; Υπάρχει η αυτοτελής επιτήρηση τόσο από τους “800 λογοκριτές του Μοσχάτου”(στο artinews.gr παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή») όσο και από τα περίφημα Ellinika Hoaxes. Για τα τελευταία μπορείτε να διαβάσετε σχετικό παλαιότερο ρεπορτάζ από «Το Κουτί της Πανδώρας». Το Facebook φαίνεται πως έκανε τη γκάφα να αναθέσει σε έναν ναρκαλιευτή του Στρατού και έναν επισμηνία τον έλεγχο εγκυρότητας και αξιοπιστίας δημοσιογραφικών ερευνών. Ας δούμε όμως την ιστορία της ιστοσελίδας Ellinika Hoaxes η οποία έχει παραδεχθεί πως η ίδια δημοσίευσε Fake News! Το χειρότερο όμως είναι ότι χαρακτηρίζει ως fake news, αληθινά γεγονότα. Τα EllinikaHoaxes εμφανίστηκαν πριν από χρόνια στο διαδίκτυο ως ένα μικρό μπλογκ. Το 2017, η Athens Voice ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο site ανήκει σε αυτή και αποτελεί κομμάτι της δράσης της. Είναι γνωστό σε όλους πως το συγκεκριμένο έντυπο έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό και προωθεί συστηματικά θέσεις της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, τα ιδρυτικά μέλη των Ellinika Hoaxes αποτελούν ένας απόστρατος ναρκαλιευτής, ένας επισμηνίας, ένας δημοσιογράφος στην Athens Voice, ένας web developer, ένας συνεργάτης αμυντικών περιοδικών κ.ά.
Το Facebook -ακόμη και αν δεν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες- ανέθεσε σε άσχετους ανθρώπους, χωρίς εμπειρία, γνώση και ειδίκευση να κρίνουν ειδήσεις, γεγονότα και δημοσιογράφους. Πολλές φορές, η τεχνική τους για να χαρακτηρίσουν ένα άρθρο ψευδές είναι η φωτογραφία. Μόνο τη φωτογραφία μπορούν να ελέγξουν. Έτσι, αν η φωτογραφία δεν είναι πραγματική, τότε και το άρθρο είναι ψευδές, ακόμα και αν το άρθρο είναι "γνώμης" και η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με το άρθρο! Έχει λογοκριθεί άρθρο γιατί εικονογραφούνταν με πίνακα του Μοντιλιάνι!
Τελικά, επειδή τα social media και το διαδίκτυο συνιστούν πλέον μέρος του σύγχρονου "δημόσιου χώρου", πρέπει να ρυθμιστούν με όρους Δημοκρατίας. Δεν μπορεί η λειτουργία τους να επαφίεται ούτε στους γίγαντες του διαδικτύου ούτε στην επικράτηση του οικονομικά και πολιτικά ισχυρότερου, που επιβάλλει πρωτόγνωρες μορφές λογοκρισίας. Το αίτημα για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ είναι επίκαιρο όσο ποτέ...