Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όχι στα κρατητήρια τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

[ ARTI news / Ελλάδα / 10.10.19 ]

Περίμενα για το γνήσιο της υπογραφής στο ισόγειο του αστυνομικού τμήματος Περιστερίου. Ένιωσα να με κοιτούν. Γυρίζω. Μια σιδερένια πόρτα. Αποστρέφω το βλέμμα. Αλλά τελευταία στιγμή βλέπω κάτι. Ξανακοιτάζω το άνοιγμα πάνω στο ατσάλι. Δυο μάτια κολλημένα στην τρύπα. Μέσα σκοτάδι. Νιώθω την απελπισία. Ρωτάω. «Λαθρομετανάστες» μου λένε! Μαθαίνω πως μένουν στα αστυνομικά κρατητήρια για πολύ καιρό.

Και να, τώρα διαβάζω την απόφαση που έλαβε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με την οποία θεωρεί παράνομη την κράτηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε αστυνομικά τήματα, με το φοβερό επιχείρημα της προστατευτικής φύλαξης!

Το ζήτημα έφερε στο δικαστήριο η μη-κυβερνητική οργάνωση υποστήριξης νέων «ΑΡΣΙΣ», της οποίας κλιμάκιο είχε εντοπίσει ασυνόδευτους ανήλικους να «φυλάσσονται» κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε χώρο του αστυνομικού τμήματος Κολωνού.

Μπορεί να θεωρείται και είναι πλέον παράνομη η κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, αλλά το ίδιο απάνθρωπη είναι γενικά η κράτηση προσφύγων στα κρατητήρια και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας και Αμυγδαλέζας.