Ευλογία η δουλεία, είπε ο πάστορας

[ / Κόσμος / 18.06.20 ]

Δεν ζητούν «συγγνώμη» μόνο τα ellinika hoaxes. Ο ευαγγελικός πάστορας της μεγα-εκκλησίας της Ατλάντα Louie Giglio ζήτησε συγγνώμη μετά από την οργή που προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δήλωσή του ότι «η δουλεία πρέπει να θεωρηθεί «ευλογία» για τους λευκούς.»

Ο πάστορας της Εκκλησίας του Passion City έκανε το σχόλιο την Κυριακή κατά τη διάρκεια μιας ηχογραφημένης συνομιλίας με τον CEO της Chick-fil-A Dan Cathy και τον χριστιανό καλλιτέχνη της hip-hop μουσικής, Lecrae. «.. λέμε ότι ήταν κακό, αλλά χάνουμε το γεγονός ότι η δουλεία ήταν ευλογία, ότι δημιούργησε πραγματικά το πλαίσιο για τον κόσμο στον οποίο ζουν και ζούσαν λευκοί», είπε ο Giglio. Και συνέχισε λέγοντας ότι αντί να χρησιμοποιεί τον όρο λευκό προνόμιο, προτιμά τον όρο «λευκή ευλογία».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά. Τα σχόλια του πάστορα καταδικάστηκαν στο Twitter. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός πάστορας που θεωρεί την δουλεία... ευλογία. Η ίδια η Βίβλος σύμφωνα με μία ερμηνεία της, νομιμοποιεί τη δουλεία στην εγκόσμια ζωή. Το «Ουκ ένι Ιουδαίος ή Έλλην, ή δούλος ή ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν ή θήλυ… εν εσμέν εν Χριστώ Ιησού» (Ενώπιον του Θεού κανείς δεν είναι σκλάβος ή κύριος) του Παύλου ερμηνεύεται από τους προτεστάντες μ' έναν ιδιαίτερο και ιδιοτελή τρόπο! Η δουλεία θεωρείται ότι είναι εγκόσμιο ζήτημα, ενώ εν Χριστώ, δηλαδή στο ναό όπως και στον ουρανό είμαστε όλοι ίσοι! Η ερμηνεία αυτή νομιμοποιούσε την αγαστή συνύπαρξη δούλων και δουλοκτητών κάθε Κυριακή. Οι δούλοι προσέρχονταν προσφέροντας την άγια ταπείνωσή τους, ενώ οι δουλοκτήτες προσέφεραν χρήματα (το 1/10 από την πώληση δέκα δούλων!), εξαγοράζοντας έτσι τη δική τους… αρετή και "ξεπλένοντας" κάθε αμαρτία. Η «δεκάτη» είναι η εξιλέωση για την «κατάχρηση» εξουσίας, καθώς «Πάσα δύναμις – συνεπώς και των δουλοκτητών- εκ Θεού»! Συνεπώς, ο ρατσισμός έχει και την θεολογική του νομιμοποίηση!

Αυτή την «πολιτική και πολιτισμική» παράδοση που έχει εμποτίσει επί αιώνες την αμερικανική κοινωνία, καλείται να εξαλείψει το κίνημα εναντίον του ρατσισμού και των διακρίσεων…