Η Ερυθραία είναι μία απομονωμένη χώρα, μια χώρα στρατοπέδων συγκέντρωσης που εξουσιάζει δικτατορικά ο Isaias Afwerki. Ο «The Economist» σε ένα σπάνιο ρεπορτάζ αναφέρεται στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Σ’ ένα έρημο μπαρ στην Ασμάρα, την πρωτεύουσα της Ερυθραίας, ο Mulugeta* (το όνομα έχει αλλάξει για ευνόητους λόγους) εξετάζει το σχέδιο της φυγής του από τη χώρα. Έρχεται σε επαφή με διακινητές που του λένε ότι μπορούν να τον μεταφέρουν στο Σουδάν. Έχουν πληρωθεί από τα μεγαλύτερα αδέρφια του, που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το Σουδάν, θα φτάσει στη Λιβύη – μετά στην Ευρώπη. Στην Ερυθραία ένας νέος πρέπει να έχει υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία για να ταξιδέψει. Ο Mulugeta φοβάται ότι θα κληθεί στο στρατό και θα σταλεί να πολεμήσει στην Αιθιοπία. Και δεν έχει καμία επιθυμία να πεθάνει σε έναν εμφύλιο πόλεμο που δεν είναι δικός του.
Πριν από τέσσερα χρόνια, οι νεαροί Ερυθραίοι πίστευαν ότι μπορούσαν να ονειρευτούν ένα λιγότερο ζοφερό μέλλον. Ο Abiy Ahmed, πρόσφατα διορισμένος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, είχε έρθει στην Asmara για να αγκαλιάσει τον Isaias Afwerki, τον δικτάτορα της Ερυθραίας [από την ανεξαρτησία της το 1993].
Η ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο άνδρες έβαλε τέλος σε έναν από τους μεγαλύτερους πολέμους τότε στην Αφρική [διεξήχθη από τον Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2000], που είχε προκαλέσει περίπου 80.000 θανάτους. Οι σκληρότερες μάχες είχαν λάβει χώρα περίπου 20 χρόνια νωρίτερα, για τον έλεγχο άγονων λόφων στα σύνορα της περιοχής Tigray της Αιθιοπίας.
Στα τέλη του 2020, η Ερυθραία βρίσκεται ξανά σε πόλεμο. Αλλά αυτή τη φορά, είναι σύμμαχος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, ενάντια στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Tigray (TPLF) [που αγωνίζεται για την αυτοδιάθεση της περιοχής Tigray].
Αυτή τη φορά, οι Ερυθραίοι στρατιώτες στέλνονται στο Tigray, όπου διαπράττουν φόνους, βιασμούς και λεηλασίες.
Ο στρατός της Αιθιοπίας εγκατέλειψε το μεγαλύτερο μέρος του Tigray τον Ιούνιο του 2020, αλλά στρατεύματα της Ερυθραίας παρέμειναν εκεί.
Πέρυσι, συμμετείχαν στον αποκλεισμό των παραδόσεων τροφίμων στην περιοχή των ανταρτών, που προκάλεσε λιμό στους κατοίκους της περιοχής.
Σ’ αυτό το έγκλημα δεν θέλει να συμμετάσχει ο Mulugeta, δεν θέλει να βιάσει, ούτε να σκοτώσει και να σκοτωθεί. Γι’ αυτό φεύγει…
*https://www.courrierinternational.com/article/reportage-l-erythree-une-prison-a-ciel-ouvert
**http://artinews.gr/%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD.html