Εργασιακή γαλέρα και εκβιασμοί των εργαζομένων στα Jumbo

[ ARTI news / Ελλάδα / 15.12.21 ]

Νέες καταγγελίες για εργασιακή γαλέρα και εκβιασμούς των εργαζομένων στον όμιλο Jumbo του Απόστολου Βακάκη με το χάσταγκ #cancel_jumbo να έχει γίνει σήμερα από τα πιο δημοφιλή στο Twitter.

Τα Jumbo υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τις 2 Κυριακές που θα είναι ανοιχτά, να εργαστούν 8ωρο και να χτυπήσουν κάρτα για 5ωρο, χάνοντας ετσι 2 ρεπό. Η επιθεωρηση εργασίας ανύπαρκτη 
 
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζει πως η μεγάλη αλυσίδα παιχνιδιών επικύρωσε εσωτερικό κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να μετακινεί εργαζομένους σε άλλο τμήμα ή κατάστημα της ανά την επικράτεια, να καθορίζει ωράρια-λάστιχα αλλά και να χορηγεί τμηματικά άδειες κατά το πώς την βολεύει. 

Μάλιστα, «η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο “στον παραβάτη – εργαζόμενο” αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του» και «να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές».

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι ο 26σελιδος κανονισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας χιλιάδων υπαλλήλων και ότι επιβεβαιώνει τις δεκάδες καταγγελίες που έχει δεχτεί.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην «επιθυμία» του mr. Jumbo για εργασία 7 ημέρες την εβδομάδα αλλά και στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, ενώ απευθύνεται έκκληση για συλλογικό αγώνα με αιτήματα ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς και σταθερή εργασία.  

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος πιέζει για να είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις 26 Δεκεμβρίου, για τρίτη Κυριακή στη σειρά ως «αντιστάθμισμα» στην απώλεια μίας εργάσιμης ώρας καθημερινά λόγω του μέτρου για την αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς, που μεταθέτει το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 9.00 στις 10.00.