Εμφύλιος στις ΗΠΑ

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 31.08.20 ]

 Φωτογραφήθηκε με τη Βίβλο στο χέρι. Διακήρυξε ότι οι σοσιαλιστές (όπως ο… Μπάιντεν και οι αντιρατσιστές διαδηλωτές) θέλουν να αλώσουν τη χώρα, να καταλύσουν την ιστορία και τα σύμβολα του αμερικανικού έθνους. Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος του νηπιακός, μανιχαϊστικός και γι’ αυτό διεισδυτικός στους φανατικούς οπαδούς του.

Εκατοντάδες οχήματα με ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ βγήκαν στους δρόμους του Πόρτλαντ και συγκρούστηκαν με αντιρατσιστές διαδηλωτές. Επιχείρησαν να διαλύσουν την προγραμματισμένη διαδήλωση του κινήματος «Η Μαύρη ζωή έχει αξία». Ένας 17χρονος ακροδεξιός θα σκοτώσει εν ψυχρώ αντιφασίστες, ένα μέλος μιας τοπικής ακροδεξιάς ομάδας, που αποκαλείται «Πατριώτης Προσευχής» και δραστηριοποιείται ενάντια σε διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού στο Πόρτλαντ, θα σκοτωθεί επίσης. Εμφύλιος.  

Στις ΗΠΑ συγκρούονται δύο κόσμοι. Το σύστημα αξιών των Λευκών Αγγλοσαξόνων Προτεσταντών, γενικά της κυρίαρχης ελίτ που έχει εργαλειοποιήσει τον ρατσισμό, από τη μια πλευρά, και από την άλλη το κοινωνικό κίνημα κατά του ρατσισμού, που υποστηρίζεται συγκυριακά από τους Δημοκρατικούς λόγω των προεδρικών εκλογών. «Η κεντρική ιδέα της αμερικανικής πολιτικής τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες είναι ότι οι ελίτ του πλούτου έχουν εργαλειοποιήσει τον ρατσισμό για να κερδίσουν πολιτική ισχύ, με την οποία κάνουν τους ήδη πλούσιους ακόμη πλουσιότερους εις βάρος των εργαζομένων.», γράφει ο Πωλ Κρούγκμαν στους The New York Times.

Ο Τραμπ δεν προσέφερε τίποτα στους λευκούς εργαζόμενους που τον υποστηρίζουν, εκτός από μία «αίσθηση ανωτερότητας στο έδαφος της φυλετικής εχθρότητας». Αυτό εκδηλώνεται πιο έντονα στη σχέση του με την αστυνομία. Τώρα ενεργοποιείται και ο περίφημος «κοινωνικός αυτοματισμός» που ισχύει από την εποχή του Γούντροου Ουίλσον και  επιχειρεί να απονομιμοποιήσει ιδεολογικά το δίκαιο τού αγώνα κατά του συστημικού ρατσισμού.

Βέβαια, ο Τραμπ ευθύς εξ αρχής υποσχέθηκε την αναβίωση του «αμερικανικού πνεύματος». Όχι ασφαλώς όπως αυτό εκφράζεται από τον Ροθ, τον Μέηλερ, την Όουτς, τον Ουίτμαν. Αυτοί στα μάτια του είναι "κομμουνιστές". Ακόμα και η... Μαντόνα είναι κομμουνίστρια! Το αμερικανικό πνεύμα για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι οι επενδύσεις και οι δουλειές σε Αμερικανούς, και, προπάντων, η απέλαση των μεταναστών. Οι «ξένοι» είναι ο μεγάλος εχθρός. Οι «λευκοί» είναι η ανώτερη φυλή και η ηγεμονία της «μεγάλης Αμερικής» ο παντοτινός στόχος. Όποιος δεν τα αποδέχεται αυτά καταδικάζεται στην πυρά του αντι-πατριωτισμού και του αντι-αμερικανισμού.

Η ακροδεξιά του Τραμπ έχει βαθιές ρίζες στις ΗΠΑ. Δεν είναι εύκολο το ξερίζωμα του ρατσισμού. Για την ακρίβεια, είναι τόσο δύσκολο όσο δύσκολο είναι και το ξερίζωμα ή η αλλαγή ορισμένων ισχυρών κλάδων του προτεσταντισμού. Γι’ αυτό, ακόμα και το γεγονός ότι το Δημοκρατικό κόμμα τάσσεται ανοιχτά κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας είναι μια σημαντική κατάκτηση του κινήματος. Όσο για την έκβαση της σύγκρουσης, ήδη αυτή εγγράφει παρακαταθήκη… Αλλά ο ρατσισμός στις ΗΠΑ είναι άγριος και είναι παντού. Ο φόβος ενός πλούσιου πλέον ανθρώπου, του Γιάννη Αντετοκούνμπο, για τη ζωή του παιδιού του στις ΗΠΑ, το δηλώνει εμφατικά.