Ελλάδα: 100.000 παιδιά στα «κάτεργα»

[ ARTI news / Ελλάδα / 06.12.22 ]

Κόπτονται δήθεν για την «Κιβωτό του κόσμου» και την τύχη των παιδιών στις διάφορες δομές, αλλά είναι οι ίδιοι που στέλνουν ανηλίκους στα «κάτεργα». Σε 100.000 περίπου ανέρχονται οι ανήλικοι που απασχολούνται ως πάμφθηνη εργατική δύναμη κυρίως στον Τουρισμό και στην Εστίαση, αριθμοί οι οποίοι αυξήθηκαν φέτος κατά 94%!

Και επειδή κάνουν ότι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει στις δομές, θυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο περίπου, υπήρξε συμφωνία του υπουργείου Εργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας, για να απασχολούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες ανήλικοι, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Αλλά και σε άλλες εργασίες ("μαύρη εργασία") εργάζονται ανήλικοι. Σε βιοτεχνία ρούχων στο κέντρο της Αθήνας, στον Σταθμό Λαρίσης, δεκάδες παιδιά με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία εντοπίστηκαν να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες. 

Τα στοιχεία της UNICEF κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή μέτρα» για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Τη διαπίστωση αυτή του Διεθνούς Ταμείου Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της UNICEF, επαληθεύουν και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας. Για μεγάλο διάστημα υπήρχε καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ ακόμη και στη «νόμιμη» εργασία ανηλίκων είχαμε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως ακριβώς και με τους ενήλικους εργαζομένους.