Ελεύθερος ο Λούλα

[ ARTI news / Κόσμος / 09.11.19 ]

Μια κόκκινη λαοθάλασσα υποδέχτηκε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ο οποίος αποφυλακίστηκε απόψε από τη φυλακή της Κουριτίμπα, αφού εξέτισε πάνω από ενάμιση χρόνο από την ποινή που του είχε επιβληθεί για διαφθορά.

Ο 74χρονος Λούλα ντα Σίλβα βγήκε πεζός από την έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αγκάλιασε τους υποστηρικτές του και χαιρέτισε το πλήθος με υψωμένη τη γροθιά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δικαστής έδωσε εντολή να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά την απόφαση που έλαβε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Στο σκεπτικό του, ο δικαστής εξήγησε ότι "δεν υπάρχει πλέον καμία βάση για την εκτέλεση της ποινής" δεδομένου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει τη νομολογία σύμφωνα με την οποία κάποιος που έχει καταδικαστεί οδηγείται στη φυλακή εφόσον απορριφθεί η πρώτη έφεσή του, έστω και αν δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει.

Δικαστικό πραξικόπημα-Άδικη φυλάκιση

Ο βραζιλιάνος πρώην πρόεδρος Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα θεωρείται ότι καταδικάστηκε ούτως ώστε να επικρατήσει η Ακροδεξιά στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και να εκλεγεί ο σκληροπυρηνικός Ζαΐρ Μπολσονάρου. Αυτή η θέση στοιχειοθετήθηκε με τη δημοσιοποίηση συνομιλιών μεταξύ του δικαστή και ομοσπονδιακών εισαγγελέων που πρωτοστάτησαν στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία «Lava Jato» (Πλυντήριο Αυτοκινήτων).  

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων είναι ο αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο άνθρωπος που έγινε διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας, το 2013, τα απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA που είχε διαρρεύσει ο πρώην αναλυτής της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν. Ο Γκρίνγουολντ, ο οποίος ζει εδώ και καιρό στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είναι επικεφαλής του The Intercept, του ερευνητικού δημοσιογραφικού ιστοτόπου που προέβη στη δημοσιοποίηση των επίμαχων διαλόγων. Μέσω της εξέτασής τους συμπεραίνεται πως ο Σέρζιο Μόρο, ο πιο επιφανής από τους δικαστές που συμμετείχαν στις δίκες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Lava Jato», συνομιλούσε τακτικά με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ούτως ώστε να καθορίσουν τη στρατηγική που επρόκειτο να ακολουθήσουν με στόχο τον αποκλεισμό του Λούλα από την πολιτική.

Ο δικαστής του έγινε υπουργός του Μπολσονάρου

Ο Μόρο, το 2017, καταδίκασε τον Λούλα για διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, γεγονός που δεν επέτρεψε στον πρώην πρόεδρο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του 2018(έρχονταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις). Ο εγκλεισμός του στη φυλακή άνοιξε τον δρόμο για την επικράτηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος αφότου ανέλαβε τελικά τα ηνία της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, πρόσφερε στον Μόρο το υπουργείο Δικαιοσύνης και δεσμεύτηκε πως θα τον διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο αμέσως μόλις μείνει κενή μια θέση.