Ο Nils Melzer είναι δικηγόρος, ειδικός εισηγητής για τα βασανιστήρια της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συγγραφέας του βιβλίου The Assange Affair. History of a policy persecution, Éditions critiques, Paris, που θα εκδοθεί στη Γαλλία στις 15 Σεπτεμβρίου. Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το βιβλίο αυτό και δημοσιεύτηκε στην Le Monde Diplomatique:
«Είμαι ειδικός εισηγητής για τα βασανιστήρια, κι έχω εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να παρακολουθώ τη συμμόρφωση στην απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης σε όλο τον κόσμο, να εξετάζω καταγγελίες για παραβιάσεις αυτής της απαγόρευσης και να διαβιβάζω ερωτήσεις και συστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό τη διευκρίνιση μεμονωμένων περιπτώσεων. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης του Τζούλιαν Ασάνζ, βρήκα σημαντικά στοιχεία πολιτικής δίωξης και δικαστικής αυθαιρεσίας, καθώς και εσκεμμένων βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης. Ωστόσο, τα υπεύθυνα κράτη αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί μου για τη διευκόλυνση της έρευνας όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.
Η υπόθεση Ασάνζ είναι η ιστορία ενός άνδρα που διώχθηκε και κακοποιήθηκε επειδή αποκάλυψε τα άθλια μυστικά των ισχυρών, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, των βασανιστηρίων και της διαφθοράς. Αυτή είναι η ιστορία της σκόπιμης δικαστικής αυθαιρεσίας στις δυτικές δημοκρατίες που θέλουν επίσης να παρουσιάζονται ως υποδειγματικές όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι επίσης η ιστορία της σκόπιμης συμπαιγνίας των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών πίσω από τις πλάτες των εθνικών κοινοβουλίων και του κοινού. Είναι τελικά η ιστορία χειραγώγησης του ρεπορτάζ στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης με σκοπό την απομόνωση, τη δαιμονοποίηση και τη σκόπιμη καταστροφή ενός συγκεκριμένου ατόμου…».
Η συνέχεια των αποκαλύψεων για τα βασανιστήρια εναντίον του Τζούλιαν Άσανζ όταν κυκλοφορήσει το βιβλίο.
Πέραν τούτου όμως ο Άσαν συνεχίζει να υφίσταται κακομεταχείριση και να σαπίζει στις φυλακές. Γι’ αυτό η απελευθέρωσή του συνιστά κορυφαίο ανθρωπιστικό και δημοκρατικό αίτημα.