Δόθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες...

[ ARTI news / Κόσμος / 10.01.22 ]

Τα «West Side Story» και «The Power of the Dog» είναι οι μεγάλοι νικητές των Χρυσών Σφαιρών. Οι δύο ταινίες κέρδισαν τα κύρια βραβεία στην τελετή της Κυριακής. Το σκοτεινό γουέστερν της Τζέιν Κάμπιον «The Power of the Dog» έγινε η δεύτερη γυναικεία σκηνοθεσία που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας. Όσο για το ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ «West Side Story», κέρδισε, μεταξύ άλλων, τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ. Οι Χρυσές Σφαίρες μποϊκοτάρονται φέτος λόγω της πλήρους απουσίας diversity στη σύνθεση της επιτροπής και των αδιαφανών διαδικασιών που ακολουθούσε.  

Όσον αφορά τα βραβεία, το Power of the Dog της Τζειν Κάμπιον νίκησε στην κατηγορία καλύτερου δράματος, ενώ το West Side Story σε εκείνη της καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ. Αμφότερα έφυγαν συνολικά με τρία βραβεία από την τελετή. Το φερόμενο ως φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Belfast του Κένεθ Μπράνα πήρε το βραβείο σεναρίου. Στις ερμηνευτικές κατηγορίες μόνη έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η επικράτηση της Νικόλ Κίντμαν στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα για την ταινία Being the Ricardos.

Η επιτροπή προσπάθησε να δώσει δείγματα αναγνώρισης της διαφορετικότητας με τη βράβευση της ηθοποιού Mj Rodriguez, της πρώτης τρανς που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο της ως νοικοκυράς και νοσοκόμας στη γνωστή σειρά «Pose». 

 Η Mj Rodriguez είχε ξαναγράψει ιστορία το περασμένο καλοκαίρι όταν έγινε η πρώτη τρανς που προτάθηκε για τα βραβεία Emmy. Ωστόσο, τότε δεν είχε κερδίσει το εν λόγω βραβείο.

 Το 2020, οι συμπρωταγωνιστές του «Pose», Indya Moore και Angelica Ross είχαν μιλήσει εναντίον των βραβείων Emmy επειδή δε συμπεριέλαβε το μαύρο τρανς καστ της σειράς στους υποψήφιους για τα βραβεία εκείνης της χρονιάς.