«Δολοφόνε»...

[ ARTI news / Ελλάδα / 06.11.19 ]

Julie Tsiga Fb

Η κραυγή «Δολοφόνε» και «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» δόνησε την αίθουσα του Εφετείου την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, όταν το ακροατήριο «ξεπροβόδιζε» τον Μιχαλολιάκο μετά την απολογία του. Τον άλλοτε πανίσχυρο «Φίρερ» της Χ.Α. που διαβάζοντας την απολογία του προσπάθησε να «αδειάσει» όλα τα στελέχη της Νίκαιας, αλλά και τους δυο μάρτυρες υπεράσπισής του, για να σώσει τον εαυτό του. «Ένας κακός ρήτορας που δεν θέλησε να υπερασπιστεί ούτε το κόμμα του, αυτό ήταν σήμερα ο Μιχαλολιάκος, είπε στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, ο δημοσιογράφος Yannis Androulidakis Γιάννης Ανδρουλιδάκης ο οποίος καλύπτει καθημερινά τη δίκη.
Η αίθουσα ήταν πιο γεμάτη από ποτέ, από νωρίς το πρωί. Όταν μπήκε ο Μιχαλολιάκος οι λιγοστοί χρυσαυγίτες που ήταν εκεί σηκώθηκαν όρθιοι, κατά το «εγέρθητω» άλλων εποχών. Ο ίδιος διάβασε την απολογία του, έδειξε πόσο κακός ρήτορας είναι τελικά, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία που να στηρίξουν το κόμμα και τους ομοϊδεάτες του.
Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα ακολούθησε την τακτική «αμύνεσθαι περί… πάρτης», προσπαθώντας να αδειάσει τους Λαγό, Πατέλη, Ρουπακιά και Δεβελέκο. Ωστόσο φάνηκε πως ο Λαγός, πιθανότατα τον κρατάει με κάτι.
Στις επίμονες ερωτήσεις της έδρας για τη δράση της τοπικής της Νίκαιας, είπε ότι δεν ξέρει ούτε πού είναι το Πέραμα. Έπεσε σε αντιφάσεις, αναιρώντας τον εαυτό του πολλές φορές, μιλώντας για τον εθνικισμό, αλλά και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον ναζιστικό χαιρετισμό.
Στάθηκε απέναντι στον βασικό μάρτυρα υπεράσπισής του, τον Σπίνο, ο οποίος είπε πως ο Μιχαλολιάκος όχι μόνο έμαθε αμέσως για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά το γνώριζε και λίγο πριν. Τόσο ο Σπίνος, όσο και ο δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισής του τον έκαψαν.
Την ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα, την χαρακτήρισε «σχήμα λόγου», ενώ για να αποστασιοποιηθεί από την τοπική της Νίκαιας, είπε ότι μετά το 2012 η Χ.Α. είχε γίνει μόδα και μπήκε σ’ αυτήν «η Σάρα και η Μάρα». Όλη αυτή η προσπάθεια να τα ρίξει στον Λαγό, αποσκοπεί στο να πείσει πως εντός της Χ.Α. λειτουργούσε μια άλλη πιο σκληρή οργάνωση, οπότε να αθωωθεί ο ίδιος.
Μετά την απολογία του, δέχθηκε επιθετικές ερωτήσεις από τον συνήγορο του Πατέλη. Ωστόσο η Πολιτική Αγωγή δεν μπόρεσε να τον εξετάσει, καθώς η έδρα δεν επιτρέπει ερωτήσεις μετά τις απολογίες για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Αύριο η υπεράσπιση αναμένεται να εξεταστούν αποδεικτικά στοιχεία που θα καταθέσουν η υπεράσπιση και η Πολιτική Αγωγή.
Σήμερα πάντως, η έδρα έχασε την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις για την ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης ώστε να φανεί πως ό,τι γινόταν ήταν εν γνώσει του Μιχαλολιάκου.
Η αίσθηση που υπάρχει, ωστόσο, είναι πως έχει αποδειχθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης με αρχηγό τον Μιχαλολιάκο. Θα είναι έκπληξη μεγατόνων μια διαφορετική ετυμηγορία.