Δολοφονούν τους υπερασπιστές του Αμαζονίου

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 02.07.22 ]

Ποιος αποψιλώνει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τον «πνεύμονα» της Γης, ποιος δολοφονεί εκείνους που αγωνίζονται για τη σωτηρία του;

Πρόσφατα βρέθηκαν νεκροί εκεί ο Βρετανός δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς και ο ειδικός σε θέματα που αφορούν τους αυτόχθονες της περιοχής, Μπρούνο Περέιρα. Τώρα, δολοφονήθηκε ένας ακόμα υπερασπιστής του Αμαζονίου, ο 38χρονος Virgilio Trujillo Arana, ηγέτης ιθαγενών της Βενεζουέλας, ο οποίος ήταν πολέμιος των παράνομων εξορύξεων. 

Ποιοι είναι οι δολοφόνοι;

Η απάντηση είναι: Εκείνοι που κερδίζουν από τα μεταλλεία χρυσού κ.ά., από την επέκταση στο δάσος των τεράστιων εκτάσεων καλλιέργειας σόγιας και από την επέκταση των βοσκοτόπων βοοειδών, καθώς και οι πολιτικοί που τους υποστηρίζουν.

Με το δεδομένο ότι το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου βρίσκεται στην Βραζιλία, η περιβαλλοντική καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο, αυτό του ακροδεξιού προέδρου, Ζ. Μπολσονάρου, και των πολυεθνικών εταιρειών που παράγουν σόγια, εκτρέφουν βοοειδή, ή κάνουν εξορύξεις εκεί. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπολσονάρου για την ανάπτυξη του Αμαζονίου αποτελεί επιστροφή στη μαζική αποψίλωση του παρελθόντος, σημειώνει η Greenpeace.

Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο CO2 από ό,τι απορροφά. Ορισμένα αέρια της ατμόσφαιρας της γης λειτουργούν όπως το γυαλί των θερμοκηπίων. Παγιδεύουν τη θερμότητα του ήλιου και εμποδίζουν τη διάχυσή της στο διάστημα, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πολλά από αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου υπάρχουν στη φύση, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ορισμένων από αυτά στην ατμόσφαιρα, με πρώτο το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Το CO2 που παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι ο κυριότερος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αν το δάσος είναι το οξυγόνο για τη ζωή στον πλανήτη, το κέρδος είναι το οξυγόνο για τον καπιταλισμό. Γι’ αυτό ο καπιταλισμός και η ζωή στον πλανήτη είναι έννοιες ασύμβατες και αντιτιθέμενες καταστάσεις.   

*Ιθαγενής του Αμαζονίου, φωτογραφία αρχείου