Διαρροή στοιχείων από site νεοναζί για εκατοντάδες εξτρεμιστές παγκοσμίως: «Δεσμοί» με την Ελλάδα

[ ARTI news / Ελλάδα / 07.11.19 ]

Μία διαρροή δεδομένων από τον ιστότοπο Iron March, μια ιστοσελίδα νεοναζί που συνδέεται με αναρίθμητες δολοφονίες και πράξεις εξτρεμιστικής τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στην ταυτοποίηση εκατοντάδων εξτρεμιστών σε όλων τον κόσμο, όπως μεταδίδει ο Guardian.    

Σύμφωνα με το Southern Poverty Law Center, ο ιστότοπος συνδεόταν και προσέφερε υποστήριξη σε τουλάχιστον εννέα φασιστικές και ναζιστικές ομάδες σε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπου είναι σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής, η Αυστραλία, η Ουκρανία και η Σερβία. Στο τσατ, οι χρήστες φαίνεται πως έμπαιναν και επικοινωνούσαν από διάφορες χώρες.  

Το υλικό αναρτήθηκε, ανώνυμα, σε έναν ιστότοπο αρχειοθέτησης την Τετάρτη, από έναν χρήστη με το ψευδώνυμο "antifa-data". Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα περιεχόμενα κάνουν δυνατή την αντιστοίχηση των ονομάτων χρηστών του Iron March με διευθύνσεις IP, ιδιωτικά μηνύματα και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.   

Από το περιεχόμενο των μηνυμάτων διαφαίνεται πως ορισμένοι από τους χρήστες ήταν εν ενεργεία στρατιωτικοί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι διευθύνσεις αντιστοιχούν σε υπολογιστές από αμερικανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με το Bellingcat, δημοσιογραφικό site ανοικτής δομής για τη συλλογή και δημοσίευση δεδομένων.   

Μέσα σε λίγο χρόνο μετά την αποκάλυψη, ερευνητές γνωστοποίησαν πως είχαν ήδη ταυτοποιήσει χρήστες του Iron March, του site που ιδρύθηκε το 2011 από τον Ρώσο εθνικιστή Αλεξάντερ Σλάβρος Μουκχιντίνοφ, και έκλεισε τον Νοέμβριο του 2017, χωρίς κάποια ανακοίνωση. Ανάμεσα στα μέλη του φέρεται πως ήταν και ένας υποψήφιος για το αμερικανικό Κογκρέσο.   

Όπως μεταδίδει ο Guardian, άτομα και γκρουπ που σχετίζονται με τον ιστότοπο, εμπλέκονται σε μία σειρά φονικών επιθέσεων, καθώς χρήστες με μεγάλη απήχηση στον χώρο των νεοναζί, κατάφεραν να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιρροή υποστηρίζοντας τον εξτρεμισμό, τη γενοκτονία και τρομοκρατικές δραστηριότητες.   

Τον Μάιο του 2017, ένας χρήστης του Iron March, Ντέβον Άρθουρς, δολοφόνησε δύο συγκατοίκους του στην Τάμπα της Φλόριντα. Στις έρευνες που ακολούθησαν, οι αστυνομικοί βρήκαν εκρηκτικά, ραδιενεργά υλικά, βιβλία με ναζιστικό περιεχόμενο και μία φωτογραφία του βομβιστή της Οκλαχόμα, Τίμοθι ΜαΒέι, σε κορνίζα.  

Τόσο ο θύτης όσο και τα θύματα ήταν επίσης μέλη της Atomwaffen Divisio (AWD) που συνδέεται με τρεις ακόμα δολοφονίες, μια τρομοκρατική συνωμοσία και την επίθεση σε βάρος διαδηλωτή στο Σάρλοτσβιλ. Μια άλλη ομάδα με δεσμούς στο Iron March είναι η Vanguard America, της οποίας ο υποστηρικτής Τζέιμς Άλεξ Φιλντς, δολοφόνησε την Χέδερ Χέιερ πέφτοντας πάνω της με το αυτοκίνητό του, επίσης στο Σάρλοτσβιλ.   

Το site φέρεται πως έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νεοναζιστικής ιδεολογίας όσων επιζητούν τον κλονισμό και την αντικατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα κράτη τους, με την δημιουργία έντασης μέσω αλλεπάλληλων πράξεων βίας. Ρατσιστικά meme και μάσκες με κρανία, κάνουν επίσης την εμφάνισή τους σε αυτή την ρατσιστική υπό-κουλτούρα που συνδέεται με το νεοναζιστικό site.   

Με πληροφορίες από Guardian. www.lifo.gr