Διακρίσεις και εξαθλίωση, αυτό είναι ο καπιταλισμός, τι δεν καταλαβαίνεις;

[ ARTI news / Κόσμος / 08.06.20 ]

Οι τουρίστες βλέπουν τον πύργο του Άιφελ και την Αψίδα του Θριάμβου αλλά αυτό είναι το Παρίσι, αυτό που βλέπεις εδώ, περιγράφει η άνεργη και άστεγη που περιμένει στην ουρά μαζί με εκατοντάδες άλλους για ένα πιάτο σούπα. Η σούπα είναι προσφορά γνωστού εστιατορίου του Παρισιού. Το κράτος δεν ασχολείται. «Σε όλες τις γειτονιές, εκτός από το κέντρο που μας μαζεύει η αστυνομία, υπάρχουν άστεγοι και ζητιάνοι».

Οι οργανώσεις βοήθειας αστέγων υπολογίζουν ότι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι ή μένουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στην Γαλλία. Από την άλλη, τρία εκατομμύρια ακίνητα μένουν άδεια λόγω της ακρίβειας των ενοικίων που ζητούν οι ιδιοκτήτες.

Τρείς χιλιάδες καταγεγραμμένοι άστεγοι υπάρχουν μόνο στο Παρίσι, που κοιμούνται στον δρόμο, σε εγκαταλελειμμένους σταθμούς του μετρό, κάτω από τις γέφυρες. Μακριά από το κέντρο και τα βλέμματα των εκατομμυρίων τουριστών. Δεκάδες χιλιάδες, επίσης, μένουν σε αυτοσχέδιες παράγκες.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός και οι συνέπειές του. Τσακισμένοι άνθρωποι που δεν θέλουν να συζητάνε για την κατάστασή τους, λένε οι εθελοντές που σερβίρουν την σούπα.

*Ατέχνως-Πάνος Αλεπλιώτης