Διαδίκτυο: Θέμα δημοκρατίας ο έλεγχος των ψηφιακών κολοσσών

[ ARTI news / Κόσμος / 11.09.19 ]

Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται η Google.

50 γενικοί εισαγγελεις διερευνούν το ενδεχόμενο παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

«H Google επιτηρεί την συμπεριφορά μας στο διαδίκτυο και συλλέγει δεδομένα για τον καθένα μας ενώ μπαίνουμε στο διαδίκτυο. Αυτή η έρευνα αρχικά θα επικεντρωθεί σε αυτές τις πληροφορίες και στο εάν η Google ασκεί μονοπωλιακή πολιτική με την διαφημιστική δραστηριότητά της», ανέφερε η Ασλεϊ Μούντι Γεν. Εισαγγελέας της Φλόριντα.

«Το ερώτημα για εμάς σήμερα είναι αν η Google έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές της αρχές να μην κάνει το κακό στην αναζήτησή της και την αμείλικτη προσπάθεια να είναι ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς», δήλωσε ο Γεν. Εισαγγελέας της Γιούτα.

H εταιρεία πάντως, ερευνάται και στην Ευρώπη για παράκαμψη της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Στο μικροσκόπιο και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί

Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και το Facebook ενώ αμερικανικά μέσα μεταδίδουν πως θα ακολουθήσουν η Amazon και η Αpple.

Ο έλεγχος ενός μονοπωλίου είναι ένας μακρύς αγώνας. Για να νικήσει τη Standard Oil, η δικαιοσύνη και η αμερικανική κυβέρνηση είχαν αγωνιστεί σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1911 επέβαλε την διάλυση της πετρελαϊκής εταιρείας που ίδρυσε ο John Rockefeller.

Η έναρξη της έρευνας σχετικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία κατά της Google από τους εισαγγελείς σε 48 κράτη, την Ουάσιγκτον DC και το Πουέρτο Ρίκο, είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια παρόμοια επίπονη και δύσκολη διαδικασία. 

 Πριν από τρεις ημέρες, ξεκίνησε μια παρόμοια επίθεση εναντίον του Facebook. Μετά από αρκετές δεκαετίες laissez-faire, που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν παγκόσμια υπεροχή στο Διαδίκτυο - με εξαίρεση την Κίνα - η αμερικανική δικαιοσύνη, υπό την αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης, αποφάσισε τελικά να διερευνήσει την μονοπωλιακή συγκέντρωση, η οποία διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της δημοκρατίας. "Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι πρακτικές της Google έχουν μειώσει την επιλογή των καταναλωτών, κατέστρεψαν την καινοτομία, παραβίαζαν το απόρρητο των χρηστών και επέτρεψαν στους χρήστες να ελέγχουν τη ροή και τη διανομή των πληροφοριών online", λέει ο Ken Paxton, Γεν. Εισαγγελέας του Τέξας, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της διαδικασίας.

Η Ευρώπη είναι η πρώτη που αντέδρασε

Η πρωτοβουλία είναι καθυστερημένη, αλλά είναι απαραίτητη. Η ομάδα Google με την Apple και το Facebook κερδίζουντα δύο τρίτα της online διαφήμισης.

Η Ευρώπη ήταν η πρώτη που αντέδρασε, επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα και αναγκάζοντας τις εταιρείες αυτές να αλλάξουν τις πρακτικές τους. Η γηραιά ήπειρος κατηγορήθηκε ότι έθεσε σε εφαρμογή ρυθμιστικά εμπόδια για να αντισταθμίσει την έλλειψη καινοτομίας της.

 Ωστόσο, όπως σημειώνει η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Le Monde, τα πρόστιμα ή οι φόροι θα έχουν ελάχιστη επίδραση στις εταιρείες αυτές, λόγω της τεράστιας οικονομικής τους δυνατότητας. Η παρέμβαση, όμως, των αμερικανικών αρχών είναι απαραίτητη για να αμφισβητηθεί επί της ουσίας το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν τη δεσπόζουσα θέση τους για να κλειδώσουν το ψηφιακό οικοσύστημα.

Είναι θέμα δημοκρατίας

Για τα κράτη, η πρόκληση είναι να ανακτήσουν την πλήρη κυριαρχία τους. Για τους καταναλωτές να διεκδικήσουν την ελευθερία στο διαδίκτυο, εμποδίζοντας τα μονοπώλια να οδηγήσουν αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες, που προσφέρουν, και πάνω απ’ όλα να μην επιτρέπουν να παραβιάζουν την ιδιωτικότητα. Την  ώρα μάλιστα που η ανάπτυξη του 5G, το νέο πρότυπο στις κινητές τηλεπικοινωνίες, θα κάνει το Διαδίκτυο ακόμη πιο σημαντικό στην καθημερινότητά μας, είναι κατεπείγουσα η ανάγκη ελέγχου των γιγάντων του Διαδικτύου, σταματώντας την παντοδυναμία τους πριν να είναι πολύ αργά.