Δημοσιοποιήθηκε το τηλεφώνημα Τραμπ στον Ουκρανό πρόεδρο

[ ARTI news / Κόσμος / 25.09.19 ]

H πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ξεκίνησε τις διαδικασίες με στόχο την παραπομπή και την καθαίρεση του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται ότι σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του άσκησε πιέσεις ώστε να ερευνήσει τον γιο του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στην δημοσιότητα τα πρακτικά του τηλεφωνήματος από τα οποία προκύπτει πως ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι για να ξεκινήσει έρευνα τόσο για τον Τζο Μπάιντεν, όσο και για τον γιο του, Χάντερ.

«Γίνεται συζήτηση για το γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν τι έχει γίνει, οπότε ό,τι μπορείτε να κάνετε με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν υπέροχο. Ο Μπάιντεν κυκλοφορεί και καυχιέται λέγοντας ότι σταμάτησε τη δίωξη οπότε αν μπορείτε να το δείτε. Ακούγεται απαίσιο», είπε στο τηλεφώνημα ο Τραμπ, σύμφωνα με τη συνοπτική παρουσίαση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεφώνημα ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να έρθει σε επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, προκειμένου να ξεκινήσει μια πιθανή έρευνα διαφθοράς, που θα σχετιζόταν με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σε άλλο σημείο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Τραμπ αναφέρει στον Ζελένσκι ότι ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε από την Ουκρανία το 2016 να απολύσει τον Ανώτατο Εισαγγελέα, Βίκτορ Σόκιν. Ο Σόκιν είχε δώσει εντολή να ξεκινήσει έρευνα για την εταιρεία (Burisma) εταιρεία φυσικού αερίου, στην οποία ο γιος του Τζο Μπάιντεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

«Άκουσα ότι είχατε έναν εισαγγελέα ο οποίος ήταν πολύ καλός και απελύθη, αυτό είναι πραγματικά άδικο. Πολλοί άνθρωποι μιλούν γι' αυτό» είπε ο Ντ. Τραμπ εμπλέκοντας τον Τζό Μπάιντεν που «σταμάτησε τη δίωξη». Ο Ουκρανός πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον απαντώντας «θα φροντίσουμε και θα εργαστούμε για τη διερεύνηση της υπόθεσης».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παραδεχθεί ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι ανέφερε το όνομα του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο μαζί με τον γιο του, επιχειρεί να εμπλέξει σε υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που έχει καταγγείλει τον Αμερικανό πρόεδρο για προσπάθεια επηρεασμού του Ζελένσκι, δήλωσε ότι επιθυμεί να καταθέσει στο Κογκρέσο.